Generiranje videa iz teksta – što nam sprema Google a što Facebook?

Umjetna inteligencija (UI) osvojila je svijet, revolucionirajući širok raspon industrija i procesa. Jedan od najuzbudljivijih razvoja u ovom području je mogućnost stvaranja visokokvalitetnih videozapisa iz pukih tekstualnih upita. Googleov najnoviji generator umjetne inteligencije, Imagen Video, prednjači u ovoj oblasti sa svojim naprednim značajkama i tehničkim mogućnostima. Ali kakav je Imagen Video u usporedbi s drugim modelima tekst-u-video na tržištu kao što je META-in Make-A-Video ili Phenaki?

Istraživanje tehničkih mogućnosti i potencijalnih primjena vodećih modela teksta u video pokretanih umjetnom inteligencijom

U području umjetne inteligencije (UI) i stvaranja videa, Google je nedavno objavio svoju najnoviju inovaciju: Imagen Video. Ovaj novi UI generator sposoban je proizvesti videozapise visoke razlučivosti iz pukih tekstualnih upita. Ali što Imagen Video izdvaja od ostalih modela teksta u video na tržištu? Uronimo dublje u značajke i tehnike Imagen Videa.

Prvo, Imagen Video je uspoređen s drugim modelima pretvaranja teksta u video, kao što su META Make-A-Video i Phenaki. Vrijedno je napomenuti da Imagen Video nadmašuje svoje konkurente u pogledu svojih sofisticiranih i dinamičkih mogućnosti. Ali ono po čemu se Imagen Video još više ističe je njegov potencijal za generiranje videa temeljenih na poznatim slikarima, 3D rotirajućim objektima i tekstualnim animacijama. Mogućnosti su doista beskrajne uz Imagen Video.

Ovdje pogledajte neka od videa koji su stvoreni putem Imagen Videa. Uz video možete vidjeti i prompt koji je korišten za stvaranje videa.

Ali kako Imagen Video zapravo radi? Proces je prilično zamršen i uključuje kaskadu od sedam difuzijskih modela koji pretvaraju jednostavan tekstualni upit u video niske rezolucije. Odatle, UI generator podiže video u sve veće razlučivosti i broj sličica u sekundi. Difuzijski modeli, koji su vrsta umjetne inteligencije koja uči kako “uništiti” i “povratiti” postojeće podatke, sastavni su dio sposobnosti Imagen Videa da generira nove i jedinstvene podatke.

Također je vrijedno spomenuti da je Imagen Video izgrađen na Googleovom prethodnom sustavu pretvaranja teksta u sliku, Imagen. Ovaj je sustav sličan OpenAI DALL-E 2 i prikazuje Googleovu predanost pomicanju granica umjetne inteligencije i stvaranja slika/videozapisa.

Što se tiče potencijalnih primjena i izazova, Imagen Video ima mnogo potencijala u raznim industrijama, od filma i zabave do marketinga i oglašavanja. Međutim, postoje etička pitanja vezana uz korištenje i razvoj AI tehnologije. Vrijedno je napomenuti da Google još nije objavio model ili njegov izvorni kod zbog ovih etičkih razloga.

Što se tiče konkurencije, META-in Make-A-Video još je jedan alat pokretan umjetnom inteligencijom koji može generirati realistične videozapise iz tekstualnih upita. Može se pohvaliti širokim rasponom scenarija, kao što su životinje, ljudi, mjesta, objekti, akcije i emocije. Korisnici čak mogu prilagoditi svoje videozapise odabirom rezolucije, trajanja, stila i glazbe. Pokreću ga MetaAI i Facebook AI Research (FAIR), vodeće organizacije u generativnim modelima i računalnom vidu, Make-A-Video je jaki konkurent u prostoru pretvaranja teksta u video.

Ovdje pogledajte neke od primjera kako je Make-a-Video generirao video iz unešenog teksta.

Važno je napomenuti kako ovi alati još nisu dostupni za upotrebu šire javnosti ali po primjerima lako možemo zaključiti što nam bliska budučnost donosi.

 

Povezane vijesti

Lumen5, UI video editor
Digitalni Marketing i SEO

Lumen5 – AI Video Editor

Jeste li ikada poželjeli izraditi privlačne videozapise profesionalnog izgleda za svoj blog, web stranicu ili društvene medije bez trošenja sati ili angažiranja stručnjaka? Ako je

Digitalni Marketing i SEO

Kaiber – UI generator videa

Kaiber UI je alat koji vam omogućuje jednostavno stvaranje animiranih videozapisa s vlastitim fotografijama, glazbom i tekstom. Kaiber UI je alat za izradu videozapisa koji

Movio alat za generiranje videa iz teksta
Digitalni Marketing i SEO

Movio – Generator videa iz teksta

Kreirajte videa bez da se pojavljujete pred kamerom i to sve generirano iz teksta. Uz Movio alat umjetne inteligencije možete u kratkom vremenu napraviti upečatiljiva

Podijelite sadržaj: