ChatGPT napredno korištenje (uloga sistema)

Dobrodošli u naš detaljni vodič o korištenju ChatGPT-a kao napredni korisnik. Kroz ovaj vodič, provest ćemo vas kroz različite tehnike za poboljšanje vašeg iskustva i rezultata s ChatGPT-om. Iskorištavanjem uloga sistema i postupnim poboljšanjima, moći ćete prilagoditi odgovore ChatGPT-a kako bi odgovarali vašim specifičnim potrebama i zadacima.

Kako koristiti ulogu sistema

Kao korisnik OpenAI-jevih snažnih jezičnih modela, imate nekoliko glavnih opcija za interakciju s AI-jem: OpenAI Playground i ChatGPT chat sučelje. Oba nude jedinstvene prednosti i mogu se učinkovito koristiti ovisno o vašim specifičnim potrebama i preferencijama.

OpenAI Playground

OpenAI Playground je svestrana platforma na kojoj možete izravno komunicirati s jezičnim modelom. Nudi sučelje jednostavno za korištenje gdje možete unijeti svoje upite i dobiti odgovore od umjetne inteligencije. Jedna od njegovih ključnih značajki je mogućnost postavljanja uloge sistema, koja vam omogućuje da prilagodite ponašanje i odgovore umjetne inteligencije. Uloge sistema posebno su korisne za davanje AI-u određene osobnosti, zadatka ili konteksta i mogu se koristiti za povećanje točnosti i relevantnosti odgovora AI-a.

OpenAI Playground, uloga sistema
Kako bi dobili ulogu sistema na Open AI Playgroundu (https://platform.openai.com/playground) u padajućem izborniku Mode izaberite Chat

Korištenje OpenAI Playground sučelja sa sistemskim ulogama

U igralištu imate namjenski prostor za sistemske uloge. Na primjer, pretpostavimo da želite da AI djeluje kao Shakespeareov lik. Postavili biste ulogu sustava na sljedeći način:

Uloga sistema:
				
					Vi ste ChatGPT, jezični model obučen od strane OpenAI-a, s personom Shakespeareovog lika.
				
			
Korisnik:
				
					Možete li napisati monolog o prirodi vremena?
				
			

AI će odgovoriti u stilu koji podsjeća na Shakespearea, s obzirom na ulogu sustava.

ChatGPT chat

S druge strane, ChatGPT chat sučelje pruža razgovorniji pristup interakciji s umjetnom inteligencijom. Ovdje se uključujete u dijalog s umjetnom inteligencijom, što može djelovati prirodnije i intuitivnije. Iako sučelje za chat ne podržava izravno uloge sistema kao Playground, ipak možete utjecati na ponašanje umjetne inteligencije strukturiranjem vaših upita na način koji učinkovito komunicira željenu ulogu, kontekst ili zadatak. To uključuje uključivanje uloge sistema u vaše upite za chat i vođenje ponašanja umjetne inteligencije tijekom razgovora.

Korištenje ChatGPT-a sa sistemskim ulogama

U ChatGPT sučelju ne postoji namjenski prostor za sistemske uloge. Međutim, možete postići sličan učinak izmjenom početnih uputa. Evo kako biste izvršili isti zadatak:

Korisnik:
				
					Želim da djeluješ kao jezični model obučen OpenAI-jem, ali s personom Shakespeareovog lika. Možeš li napisati monolog o prirodi vremena?
				
			

U oba slučaja, od umjetne inteligencije se traži da usvoji Shakespeareovu osobu i napiše monolog. Primarna razlika leži u načinu davanja uputa. U Playgroundu imate zasebno polje za sistemske uloge, dok u ChatGPT ulogu uključujete u svoje početne upute. Prilagodbom svojih uputa na ovaj način, možete učinkovito voditi ponašanje umjetne inteligencije u oba sučelja.

U biti, hoćete li se odlučiti koristiti OpenAI Playground ili ChatGPT chat sučelje uvelike ovisi o vašim osobnim preferencijama i prirodi vaših zadataka. Oba nude jedinstvene prednosti i pružaju različite načine za interakciju i usmjeravanje ponašanja umjetne inteligencije.

1: Razumijevanje uloga sistema i njihove važnosti

U ovom prvom dijelu našeg naprednog ChatGPT vodiča, zadubit ćemo se u koncept sistemskih uloga i njihovu važnost u prilagođavanju ponašanja umjetne inteligencije. Razumijevanjem ključnih elemenata koji čine ulogu sistema i prednosti koje pružaju, možete postaviti čvrste temelje za poboljšanje odgovora umjetne inteligencije i njihovo prilagođavanje vašim specifičnim potrebama. Također ćemo predstaviti puni ChatGPT promptni primjer kako bismo vam pomogli da učinkovitije shvatite koncept sistemskih uloga.

Ključni elementi i prednosti:

 • Uloge GPT sistema početne su upute koje vode ponašanje jezičnog modela.
 • Oni pomažu prilagoditi stil, zadatke i odgovore umjetne inteligencije.
 • Ključni elementi: opisi, kontekst, formati odgovora, ton i dodatne upute.
 • Prednosti: poboljšana upravljivost, dosljednost, svijest o kontekstu, sigurnost i prilagodljivost.

Primjer cijelog ChatGPT upita:

Recimo da želite koristiti ChatGPT kao ljubaznog filmskog kritičara koji daje promišljene recenzije i preporuke na temelju korisničkih preferencija. Da biste implementirali ovu ulogu sistema, možete postaviti upit poput ovog:

Uloga sistema:

				
					Vi ste prijateljski nastrojen filmski kritičar 
koji daje detaljne recenzije filmova i
personalizirane preporuke na temelju
korisničkih preferencija.

				
			

Korisnik:

				
					Volim akcijske filmove i nedavno sam uživao
gledajući "Mad Max: Fury Road." Možete li
preporučiti sličan film i dati kratku recenziju?

				
			

Postavljanjem uloge sistema kao filmskog kritičara s prijateljskim tonom i fokusom na korisničke postavke, usmjeravate ChatGPT da generira odgovore koji su u skladu s ovom osobom i zadatkom. U ovom bi primjeru ChatGPT pružio promišljenu preporuku za film sličnu “Mad Max: Fury Road” i ponudio bi kratku recenziju koja prikazuje njegovo razumijevanje akcijskih filmova i preferencije korisnika.

2: Osnovne uloge sistema

U ovom drugom dijelu našeg naprednog ChatGPT vodiča, usredotočit ćemo se na to kako započeti s osnovnim ulogama sistema i postupno ih nadograđivati kako bismo poboljšali odgovore umjetne inteligencije. Učeći kako implementirati jednostavne sistemske uloge, steći ćete bolje razumijevanje kako prilagoditi ponašanje umjetne inteligencije za razne zadatke i situacije. Također ćemo pružiti puni primjer ChatGPT upita koji će vam pomoći da započnete s osnovnim ulogama sistema.

Početak rada s osnovnim ulogama sistema:

 • Osnovne uloge sistema uključuju postavljanje jednostavne osobnosti ili zadatka za UI.
 • Ove su uloge polazište za prilagođavanje ponašanja umjetne inteligencije.
 • Kako postajete vještiji, možete dodati složenost i specifičnost ulogama sistema.

Primjer cijelog ChatGPT upita:

Razmotrimo scenarij u kojem želite da vam ChatGPT pomogne odlučiti što ćete kuhati za večeru na temelju nekoliko sastojaka koje imate kod kuće.

Uloga sistema:

				
					Vi ste iskusan i koristan AI pomoćnik s golemom bazom podataka recepata.
				
			

Korisnik:

				
					U hladnjaku imam piletinu, papriku, luk i malo sira. Što mogu skuhati za večeru?
				
			

Moguća prilagodba uloge sistema:

				
					Vi ste AI pomoćnik sa stručnošću u stvaranju recepata od dostupnih sastojaka. Trenutačni zadatak je predložiti recept za večeru s piletinom, paprikom, lukom i sirom.
				
			

Korisnik 2:

				
					Na temelju ovih sastojaka, možete li mi predložiti jednostavan recept koji bih trebao slijediti?
				
			

U ovom primjeru, prva uloga sustava postavlja opće ponašanje umjetne inteligencije kao pomoćnog pomoćnika sa znanjem kuhanja. Kada korisnik zatraži prijedlog recepta, uloga sustava ažurira se na specifičniji zadatak: stvaranje recepta od zadanih sastojaka. Ovo usmjerava AI da pruži prilagođeniji odgovor na zahtjev korisnika.

3: Postupni prelazak na napredne uloge sistema

U 3. dijelu našeg naprednog vodiča za ChatGPT, vodit ćemo vas kroz proces postupnog prijelaza s osnovnih uloga sistema na one naprednije i detaljnije. Savladavanjem naprednih uloga sistema, moći ćete stvarati profinjenije i prilagođenije odgovore umjetne inteligencije, omogućujući vam rješavanje šireg raspona zadataka i situacija. Također ćemo pružiti potpuni primjer upita za ChatGPT kako bismo pokazali kako ugraditi napredne sistemske uloge u vaše interakcije s umjetnom inteligencijom.

Unapređenje uloga u sistemu:

 • Napredne uloge sistema uključuju dodavanje više konteksta, pozadine i specifičnih uputa vašim početnim upitima.
 • Ova razina prilagodbe omogućuje umjetnoj inteligenciji da pruži točnije, relevantnije odgovore koji su svjesni konteksta.
 • Kako postajete iskusniji, možete istraživati složenije i nijansiranije uloge sistema.

Primjer cijelog ChatGPT upita:

Nadovezujući se na osnovnu ulogu sistema financijskog savjetnika iz 2. dijela, kreirajmo sada napredniju ulogu sistema dodavanjem konteksta, pozadine i specifičnih uputa:

Uloga sistema:

				
					Vi ste financijski savjetnik s 10 godina
iskustva, specijalizirani za planiranje
mirovine. Vaš ton je prijateljski i
profesionalan, a dajete jasna i koncizna
objašnjenja.

				
			

Korisnik:

				
					Možete li objasniti razliku između
tradicionalnog IRA-a i Roth IRA-e i 
predložiti koji bi mogao biti bolji 
za nekoga u 30-ima s umjerenim 
prihodima i dugoročnim horizontom 
ulaganja?

				
			

Moguća prilagodba uloge sistema:

				
					Kao iskusan financijski savjetnik specijaliziran za planiranje mirovine, sada možete ponuditi prilagođene savjete na temelju specifične situacije korisnika. Vaš odgovor trebao bi uzeti u obzir njihovu dob, prihode i horizont ulaganja te dati jasno, sažeto objašnjenje koje će im pomoći da donesu informiranu odluku.
				
			

Uključivanjem dodatnog konteksta i specifičnih uputa vodite ChatGPT da generira detaljnije i relevantnije odgovore koji zadovoljavaju jedinstvenu situaciju korisnika. Ova napredna uloga sistema prikazuje snagu prilagodbe i kako može dovesti do učinkovitijih rješenja potpomognutih umjetnom inteligencijom.

4: Implementacija profesionalne uloge sistema

U četvrtom dijelu našeg naprednog ChatGPT vodiča, istražit ćemo implementaciju profesionalnih uloga u sistemu. Pružajući još više konteksta, pozadine i detaljnih uputa, moći ćete stvoriti visoko prilagođene odgovore umjetne inteligencije koji zadovoljavaju različite profesionalne potrebe. Profesionalne uloge u sistemu mogu uvelike poboljšati izvedbu umjetne inteligencije i omogućiti joj rješavanje složenijih zadataka i slučajeva korištenja. Pružit ćemo puni ChatGPT promptni primjer kako bismo demonstrirali implementaciju profesionalnih uloga sistema u vašim interakcijama s umjetnom inteligencijom.

Podizanje uloge sistema na profesionalnu razinu:

 • Profesionalna uloga sistema uključuje uključivanje opsežnog konteksta, znanja specifičnog za domenu i preciznih uputa za vaše početne upite.
 • Ova razina prilagodbe omogućuje umjetnoj inteligenciji da pruži visoko specijalizirane, točne odgovore koji su svjesni konteksta.
 • Profesionalne uloge sistema posebno su korisne pri rješavanju složenih zadataka, scenarija specifičnih za domenu ili specijaliziranih slučajeva upotrebe.

Primjer cijelog ChatGPT upita:

Nadovezujući se na naprednu ulogu sistema financijskog savjetnika iz 3. dijela, stvorimo sada profesionalnu ulogu sistema uključivanjem još više konteksta, znanja specifičnog za domenu i detaljnih uputa:

Uloga sistema:

				
					Vi ste financijski savjetnik s 15 godina iskustva, specijalizirani za planiranje mirovine i porezne strategije. Vaš ton je prijateljski i profesionalan, a dajete jasna i koncizna objašnjenja. Upoznati ste s najnovijim poreznim propisima i investicijskim trendovima.

				
			

Korisnik:

				
					Kako mogu optimizirati svoju mirovinsku štednju s porezno učinkovitim strategijama, s obzirom na moj godišnji prihod od 80.000 USD i moj dugoročni horizont ulaganja?

				
			

Moguća prilagodba uloge sistema:

				
					Kao financijski savjetnik s velikim iskustvom u planiranju mirovine i poreznim strategijama, trebali biste ponuditi prilagođene savjete koji uzimaju u obzir korisnikov prihod, horizont ulaganja i najnovije porezne propise. Vaš bi odgovor trebao sadržavati konkretne porezno učinkovite strategije i objašnjenje njihovih potencijalnih prednosti, a pritom zadržati prijateljski i profesionalni ton.

				
			

Uključivanjem još više konteksta, znanja specifičnog za domenu i detaljnih uputa vodite ChatGPT da generira visoko specijalizirane i relevantne odgovore koji se odnose na specifične potrebe korisnika. Ova profesionalna uloga sistema prikazuje puni potencijal prilagodbe i kako može dovesti do najučinkovitijih rješenja potpomognutih umjetnom inteligencijom za širok raspon profesionalnih zadataka i slučajeva korištenja.

5: Primjeri korištenja sistemskih uloga

U 5. dijelu našeg naprednog ChatGPT vodiča, istražit ćemo različite slučajeve upotrebe i primjere kako bismo prikazali svestranost i potencijal ChatGPT-a pri implementaciji sistemskih uloga. Primjenom načela naučenih u prethodnim odjeljcima, moći ćete se prilagoditi i stvoriti uloge sistema za širok raspon zadataka i scenarija. Pružit ćemo potpune primjere upita za ChatGPT za svaki slučaj upotrebe kako bismo pokazali kako se uloge sistema mogu primijeniti na različite kontekste i zadatke.

Primjer 1: Razvoj softvera

Uloga sistema:

				
					Vi ste programer softvera s 10 godina iskustva u Pythonu i JavaScriptu, specijalizirani za web razvoj i strojno učenje. Vaš ton je koristan i profesionalan, a dajete jasne upute korak po korak.

				
			

Korisnik:

				
					Kako mogu implementirati jednostavan sistem preporuka u Pythonu?

				
			

Moguća prilagodba uloge sistema:

				
					Kao iskusni programer softvera, trebali biste pružiti kratak pregled sistema preporuka i ponuditi sažet vodič korak po korak za stvaranje jednostavnog sistema preporuka u Pythonu, koristeći relevantne biblioteke i tehnike.

				
			

Primjer 2: Prehrana i dijeta

Uloga sistema:

				
					Vi ste certificirani nutricionist sa 7 godina iskustva, specijalizirani za biljnu prehranu i kontrolu težine. Vaš je ton pun podrške i empatije i dajete savjete temeljene na dokazima.

				
			

Korisnik:

				
					Koje zdrave biljne izvore proteina treba uključiti u svoju prehranu?
				
			

Moguća prilagodba uloge sistema:

				
					Kao certificirani nutricionist sa iskustvom u biljnoj prehrani, trebali biste dati popis zdravih biljnih izvora proteina, uključujući njihove nutritivne prednosti i predložene veličine serviranja, uz održavanje podržavajućeg i suosjećajnog tona.

				
			

Primjer 3: Karijerno savjetovanje

Uloga sistema:

				
					Vi ste karijerni savjetnik s 12 godina iskustva, specijaliziran za pomaganje mladim stručnjacima da se snađu u promjenama karijere i prilikama za posao. Vaš ton je ohrabrujući i profesionalan, a nudite personalizirane savjete temeljene na potrebama i ciljevima pojedinca.

				
			

Korisnik:

				
					Imam iskustvo u marketingu, ali me zanima prijelaz na karijeru u analizi podataka. Koje korake trebam poduzeti?
				
			

Moguća prilagodba uloge sistema:

				
					Kao savjetnik za karijeru sa stručnim iskustvom u prijelazu u karijeri, trebali biste dati plan korak po korak za prijelaz s marketinga na analizu podataka, uključujući prijedloge za relevantne tečajeve, certifikate, mogućnosti umrežavanja i strategije traženja posla, uz održavanje poticajan i profesionalan ton.
				
			

Ovi slučajevi upotrebe pokazuju prilagodljivost i potencijal ChatGPT-a kada se koriste sistemske uloge za rješavanje širokog raspona zadataka i scenarija u različitim domenama. Primjenom načela i tehnika naučenih u ovom vodiču, možete stvoriti sistemske uloge koje omogućuju ChatGPT-u da pruži prilagođene, kontekstualne i učinkovite odgovore na mnoštvo pitanja i zadataka.

6: Ovladavanje naprednim tehnikama

U šestom dijelu našeg naprednog ChatGPT vodiča, udubit ćemo se u svladavanje naprednih tehnika kako bismo u potpunosti iskoristili snagu AI aplikacija. Ove tehnike će vam omogućiti da stvorite robusnije, učinkovitije i djelotvornije AI sisteme korištenjem načela i praksi o kojima smo raspravljali kroz ovaj vodič. Pokrit ćemo različite točke, uključujući iterativno usavršavanje, proširenje konteksta, formate odgovora i još mnogo toga, kako bismo osigurali da možete stvoriti snažne i prilagođene AI aplikacije.

Iterativno usavršavanje:

Kako biste poboljšali kvalitetu odgovora umjetne inteligencije, možete koristiti iterativno usavršavanje, proces koji uključuje pročišćavanje razgovora i postupno sužavanje fokusa umjetne inteligencije. Ova vam tehnika pomaže usmjeriti AI prema željenom ishodu pružanjem povratnih informacija i dodatnih informacija u razgovoru.

Primjer:

Korisnik: Koji je glavni grad Francuske?
AI: Glavni grad Francuske je Pariz.
Korisnik: Možete li dati malo povijesne pozadine o Parizu?
AI: Pariz ima bogatu povijest, koja datira iz vremena kada ga je osnovalo keltsko pleme u 3. stoljeću prije Krista…

Proširenje konteksta:

Proširite kontekst kako biste poboljšali AI-jevo razumijevanje situacije i poboljšali njegove odgovore. To se može učiniti pružanjem više pozadinskih informacija, relevantnih podataka ili dodatnih detalja koji pomažu umjetnoj inteligenciji da generira bolje odgovore.

Uloga sistema:

				
					Vi ste filmski kritičar s velikim znanjem o međunarodnoj kinematografiji. Vaš ton je informativan i analitičan.

				
			

Korisnik:

				
					Možete li usporediti filmske stilove Quentina Tarantina i Akire Kurosawe?
				
			

Moguća prilagodba uloge sistema:

				
					Kao filmski kritičar, trebali biste istaknuti ključne razlike i sličnosti između stilova Quentina Tarantina i Akire Kurosawe, raspravljajući o njihovoj upotrebi vizualnog pripovijedanja, narativnoj strukturi i razvoju likova, te dajući primjere iz njihovih filmova.
				
			

Formati odgovora:

Definirajte željeni format odgovora koji će usmjeravati izlaz umjetne inteligencije. To može uključivati specifične strukture, kao što su popisi, grafičke oznake ili upute korak po korak, koje mogu učiniti odgovore umjetne inteligencije čitljivijima i lakšima za korištenje.

Primjeri formata odgovora koje možete zatražiti:

Pune rečenice ili odlomci: Model će generirati potpune rečenice i pokušati oblikovati koherentne odlomke.

ULOGA SISTEMA:

				
					Vi ste AI pomoćnik koji govori cijelim rečenicama.
				
			

KORISNIK:

				
					Pričajte mi o povijesti umjetne inteligencije.
				
			

Bullet natuknice ili popisi: Možete tražiti od modela da pruži informacije u obliku popisa ili bullet točaka.

ULOGA SISTEMA:

				
					Vi ste AI asistent koji pruža informacije u bullet natuknicama.
				
			

KORISNIK:

				
					Navedite glavne vrste umjetne inteligencije.
				
			

Upute korak po korak: Za zadatke koji zahtijevaju proces, zatražite od modela da vam pruži upute korak po korak.

ULOGA SISTEMA:

				
					Vi ste AI asistent koji daje upute korak po korak.
				
			

KORISNIK:

				
					Objasnite kako skuhati tursku kavu.
				
			

Format pitanja i odgovora: U obrazovne svrhe ili u svrhe često postavljanih pitanja, možete zatražiti od modela da odgovori kao da odgovara na pitanje.

ULOGA SISTEMA:

				
					Vi ste AI asistent koji daje odgovore u obliku pitanja i odgovora
				
			

KORISNIK:

				
					Koji je glavni grad Francuske?
				
			

Format dijaloga ili skripte: Za potrebe igranja uloga ili pisanja scenarija, možete zatražiti od modela da generira tekst u obliku dijaloga ili skripte.

ULOGA SISTEMA:

				
					Vi ste AI asistent koji generira dijalog za skriptu.
				
			

KORISNIK:

				
					Napišite razgovor između dva astronauta u svemiru.
				
			

Poetski ili kreativni format: Za kreativno pisanje, možete tražiti od modela da generira tekst u poetskom ili kreativnom stilu.

ULOGA SISTEMA:

				
					Vi ste AI pomoćnik koji piše poetskim stilom.
				
			

KORISNIK:

				
					Napiši pjesmu o zalasku sunca.
				
			

Kontrolni ton i stil:

Prilagodite ton i stil odgovora umjetne inteligencije kako bi odgovarali željenoj osobnosti ili situaciji. To može uključivati određivanje formalnog ili neformalnog tona ili čak usvajanje određenog stila pisanja ili glasa.

Uloga sistema:

				
					 Vi ste AI pjesnik s hirovitim i razigranim stilom.

				
			

Korisnik:

				
					Napiši kratku pjesmu o kišnom danu.

				
			

Moguća prilagodba uloge sistema:

				
					Kao AI pjesnik s otkačenim stilom, trebali biste sastaviti kratku pjesmu o kišnom danu, koristeći živopisne slike i razigran jezik kako biste uhvatili bit vremena.

				
			

Fino podešavanje AI ponašanja:

Naučite fino podesiti ponašanje umjetne inteligencije eksperimentirajući s različitim tehnikama, kombinirajući uloge sistema i prilagođavajući razinu detalja u svojim uputama. To će vam omogućiti da postignete željeni učinak i maksimalno povećate zadovoljstvo korisnika.

Uloga sistema:

				
					Vi ste virtualni asistent specijaliziran za planiranje putovanja i osobne financije. Vaš ton je prijateljski i profesionalan.

				
			

Korisnik:

				
					Možete li predložiti povoljno 7-dnevno putovanje u Europu i pomoći mi da napravim budžet za putovanje?

				
			

Moguća prilagodba uloge sistema:

				
					Kao virtualni pomoćnik sa stručnošću u planiranju putovanja i osobnim financijama, trebali biste pružiti isplativ 7-dnevni itinerer putovanja Europom i pomoći u izradi detaljnog proračuna za putovanje, uključujući smještaj, prijevoz, obroke i atrakcije .

				
			

Ovladavanjem ovim naprednim tehnikama, možete stvoriti snažne i prilagođene AI aplikacije koje učinkovito rješavaju širok raspon slučajeva upotrebe i zahtjeva. Ove vještine ne samo da će vam pomoći da izvučete maksimum iz ChatGPT-a, već će vam također omogućiti da dizajnirate učinkovitije i djelotvornije AI sisteme općenito.

Prilagodite se i naučite:

Dok koristite ChatGPT, vjerojatno ćete naići na nove situacije i izazove. Prilagodite se i učite iz ovih iskustava prilagođavanjem uloga sistema, upita i uputa kako biste optimizirali odgovore umjetne inteligencije. Kontinuirano usavršavanje vaših tehnika pomoći će vam da postanete vještiji i napredniji korisnik.

Primjer:

Korisnik: Treba mi vegetarijanski recept sa patlidžanom i slanutkom.
AI: Evo jednostavnog vegetarijanskog recepta s patlidžanom i slanutkom…
Korisnik: Možete li dati vegansku verziju recepta bez upotrebe mliječnih proizvoda?
AI: Naravno, evo veganske verzije recepta za patlidžan i slanutak, sa zamjenama za mlijeko…

Eksperimentirajte i ponavljajte:

Nemojte se bojati eksperimentirati s raznim pristupima i tehnikama. Ponekad je najbolji način da se postigne željeni rezultat putem pokušaja i pogrešaka. Ponovite i doradite svoje upute, uloge sistema i kontekst kako biste otkrili najučinkovitije načine interakcije s umjetnom inteligencijom.

Primjer:

Uloga sistema: Vi ste programer AI softvera.
Korisnik: Možete li mi pomoći u rješavanju problema s Python skriptom?

AI: Rado ću pomoći. Navedite konkretan problem s kojim se suočavate i relevantni isječak koda.

Korisnik: Skripta se ne izvršava prema očekivanjima. Evo isječka koda…
Uloga sistema: Kao programer AI softvera, analizirajte isječak koda, identificirajte sve pogreške ili probleme i pružite smjernice kako ih popraviti.

Slijedeći načela i prakse o kojima se govori u ovom vodiču, bit ćete dobro opremljeni za korištenje ChatGPT-a kao napredni korisnik, otključavajući njegov puni potencijal i omogućavajući širok raspon moćnih AI aplikacija. Prihvatite proces učenja, prilagođavanja i svladavanja naprednih tehnika kako biste maksimalno iskoristili ovaj svestrani i moćni alat.

7: Pružanje konteksta za veću točnost

Dok koristite ChatGPT, bilo u osnovnim ili naprednim scenarijima, jedan ključni aspekt je pružanje dovoljnog konteksta za model za generiranje točnih i relevantnih odgovora. Ovo se može smatrati još jednim slojem ‘sistemne uloge’ gdje ne samo da postavljate osobnost AI-a, već i njegov kontekst znanja.

Kontekst u ChatGPT razgovoru može se odnositi na više stvari:

 • ‘Povijest’ razgovora – ono što su prije rekli i korisnik i AI.
 • Eksplicitne kontekstualne informacije dane u korisničkom unosu ili ulozi sistema, kao što je trenutna situacija, zahtjevi zadatka ili specifično pozadinsko znanje relevantno za razgovor.


GPT-4 model ima određeno ograničenje duljine teksta koji može razmatrati odjednom (nekoliko tisuća tokena). Nakon što razgovor prijeđe ovo ograničenje, najstariji dijelovi razgovora mogu biti ‘zaboravljeni’ od strane modela. Kako bi se to spriječilo, važne informacije treba ponavljati ili ih po potrebi upućivati na njih.

Primjer cijelog ChatGPT upita:

Razmotrimo scenarij u kojem koristite ChatGPT kao alat za razmišljanje za novi roman znanstvene fantastike. Želite da AI predloži ideje zapleta temeljene na postapokaliptičnom svijetu u kojem se čovječanstvo oporavlja uz pomoć napredne AI tehnologije.

Uloga sistema:

				
					Vi ste jezični model umjetne inteligencije koji se specijalizirao za razmišljanje o idejama zapleta znanstvene fantastike. Razumijete širok raspon žanrova i tema znanstvene fantastike.
				
			

Korisnik:

				
					Mislim na roman smješten u postapokaliptični svijet u kojem se čovječanstvo oporavlja uz pomoć napredne AI tehnologije. Možete li predložiti neke ideje za zaplet?
				
			

Moguća prilagodba uloge sistema:

				
					Vi ste sada jezični model umjetne inteligencije koji se specijalizirao za razmišljanje o idejama zapleta znanstvene fantastike, s fokusom na postapokaliptične postavke i ulogu napredne tehnologije umjetne inteligencije u oporavku čovječanstva.
				
			

Korisnik 2:

				
					Na temelju ovog konteksta, dajte mi tri različita zapleta koji bi mogli iznenaditi čitatelja.
				
			

U ovom primjeru, kontekst radnje i tema romana izričito je dat modelu, što mu omogućuje generiranje odgovora koji su relevantni za taj specifični scenarij. Kako razgovor napreduje, možete nastaviti pružati više konteksta ili poboljšati ulogu sistema kako biste usmjeravali odgovore modela.

Zaključak

Savladavanjem uloga sistema i razumijevanjem kako postupno poboljšati upute i upute dane ChatGPT-u, možete otključati njegov puni potencijal kao napredni korisnik. Vježbajte korištenje različitih osobnosti, zadataka i konteksta kako biste dobili ciljanije, relevantnije i svestranije odgovore te izradite moćne AI aplikacije koje mogu zadovoljiti vaše specifične potrebe. Sretno eksperimentiranje!

Vijesti iz umjetne inteligencije

FlowGPT, ChatGPT promptovi
Agregatori

FlowGPT: Središte za ChatGPT promptove!

Otključajte snagu umjetne inteligencije kao nikada prije uz FlowGPT – ultimativno igralište za otkrivanje, stvaranje i dijeljenje transformativnih AI promptova (upita)! FlowGPT je vaš ulaz

ChatPDF, ChatGPT za pdf fajlove
Analitika i Istraživanje Tržišta

ChatPDF – Razgovarajte s bilo kojim PDF fajlom

Oslobodite snagu umjetne inteligencije za razgovor sa svojim PDF-ovima i otključavanje informacija kao nikada prije, pomoću ChatPDF-a – revolucionarnog alata koji mijenja način na koji

ChatGPT napredno koristenje, uloga sistema
Tutorijali

ChatGPT napredno korištenje (uloga sistema)

Dobrodošli u naš detaljni vodič o korištenju ChatGPT-a kao napredni korisnik. Kroz ovaj vodič, provest ćemo vas kroz različite tehnike za poboljšanje vašeg iskustva i

Analitika i Istraživanje Tržišta

Summarize.tech – sažetak dugih Youtube videa

Shvatite srž bilo kojeg videa u sekundi s ovim nevjerojatnim alatom! Summarize.tech je alat za sažimanje videa koji pokreće umjetna inteligencija i može dati sažetak

ChatGPT za produktivnost
Tutorijali

ChatGPT za svakodnevnu produktivnost

U ovom kratkom tutorijalu vam donosimo jednostavne načine kako možete koristiti alat ChatGPT za povećanje svakodnevne produktivnosti. Donosimo vam samo neke od primjera na koji

Merlin, ChatGPT web asistent
Analitika i Istraživanje Tržišta

Merlin – ChatGPT na svim web stranicama

Pristupite internetu i analizirajte dobivene rezultate ili web stranice uz Chat GPT 3 ili Chat GPT 4. Uz Merlin možete uređivati ili odgovarati na emailove,

ChatGPT za dokumente
Analiza Podataka i Izvještavanje

ChatGPT za PDF fajlove – Humata AI

Dobijte odgovore iz pdf dokumenata, lako razumite tehničke i pravne dokumente te generirajte izvještaje u jednom kliku

kako pristupiti na novu Bing trazilicu
Napredak i Inovacije Velikih Kompanija

Kako dobiti raniji pristup na Bing sa Chat GPT-om?

Jeste li se već prijavili na listu čekanja za novu Bing tražilicu pokretanu alatom ChatGPT? Postoje određene stvari koje možete napraviti da stanete ispred milijun

Googleov Bard UI kao konkurencija Chat GPT UI alatu
AI u Tehnologiji i Znanosti

Google predstavlja Bard, odgovor na Chat GPT

Google uvodi novu UI tehnologiju u svoju pretragu! Njihov novi chatbot, Bard, spreman je nadmašiti i poslati u zaborav ChatGPT. Izgrađen na velikom jezičnom modelu

kako spojiti Chat- GPT na internet
Tutorijali

Kako spojiti Chat GPT na Internet?

Ukoliko ste se već igrali s chatbotom Chat GPT, onda sigurno znate da je model koji nam je ponuđen na korištenje odspojen s interneta u

Bing trazilica na kratko uvela ChatGPT
Napredak i Inovacije Velikih Kompanija

Bing na kratko uveo Chat GPT u tražilicu!

Prije par dana je na trenutak Microsoftova web tražilica, ili web preglednik Bing uveo Chat GPT kao dodatak svojoj tražilici. Nažalost ta inovacija nije dugo

Prednosti i mane UI jezičnih modela
AI u Tehnologiji i Znanosti

ChatGPT oduševljava svijet tehnologije ali…

Hoće li potpuno unaprijediti industriju te zauvijek promijeniti način poslovanja?

ChatGPT, chatbot UI iz OpenAI-a, postoji tek dva mjeseca i već je prikupio više od milijun

Chat GPT, alat umjetne inteligencije
Automatizacija Poslovanja

Chat GPT

Uz pomoć UI alata Chat GPT ubrzat ćete vrijeme potrebno za rješavanje zadataka, za istraživanje određene teme, povećati sveukupu učinkovitost i uštediti vrijeme.

Podijelite sadržaj: