Kako spojiti Chat GPT na Internet?

Ukoliko ste se već igrali s chatbotom Chat GPT, onda sigurno znate da je model koji nam je ponuđen na korištenje odspojen s interneta u 6. mjesecu 2021. godine.

Posljedica toga je da je ovaj alat umjetne inteligencije zakinut za svo iskustvo koje se dogodilo od tada. To krajnjeg korisnika uskraćuje za istraživanje najnovijih tema, proizvoda ili novosti koje su se u međuvremenu dogodile.

U ovome članku vam donosimo način na koji možete spojiti ChatGPT na web i dobivati najnovije povratne informacije.

Postavite alat Chat GPT za spajanje na internet

Google Chrome dodatak

Da bi spojili Chat GPT na web potrebno je instalirati Chrome dodatak i aktivirati ga.

Nakon što ste instalirali i aktivirali Google Chrome dodatak, pokrenite alat Chat GPT putem Google Chrome preglednika.

Otvorite Google Chrome preglednik i otvorite CHAT GPT putem adrese https://chat.openai.com/chat

Kako koristiti Chat GPT koji je spojen na internet?

Nakon što ste aktivirali Chrome dodatak i otvorili ChatGPT putem Chrome preglednika, ispod polja za upit dobit ćete nova polja kojima podešavate rezultate internetskog pretraživanja.

Parametri na koje možete utjecati su:

  • broj rezultata pretraživanja (1-10)
  • vrijeme objave (bilo kad, protekli dan, tjedan, mjesec ili godina)
  • regija za koju tražite rezultate (bilo koja, Hrvatska, Engeska, SAD…)


i Vaš prompt putem kojeg postavljate pitanje Chat GPT-u na osnovu kojeg ćete dobiti odgovore sa najnovijim informacijama.

Dodatak se uključuje i gasi s opcijom Search on the web. Kada je opcija Search on the web uključena, program tada gleda što je napisano u komandi Defaul prompt (upit). Sada možete birati između Default prompta i promptova koje ste sami kreirali kako bi dobili najsvježije informacije sa interneta.

Kako postaviti upit (prompt) da dobijete kvalitetne odgovore s interneta?

Dodatak dolazi s već postavljenim upitom koji se zove Default prompt i on je idealan početak za shvatiti kako ovaj dodatak radi, a služi i kao predložak za kreiranje vlastitog prompta.

Default prompt kao pitanje izgleda ovako:

Web search results:

{web_results}
Current date: {current_date}

Instructions: Using the provided web search results, write a comprehensive reply to the given query. Make sure to cite results using [[number](URL)] notation after the reference. If the provided search results refer to multiple subjects with the same name, write separate answers for each subject.
Query: {query}

Što govori ovaj prompt alatu Chat GPT?

Raščlanimo ovaj upit kako bi shvatili njegov način rada te kako na osnovu njega možemo napraviti svoj.

Web search results:

{web_results}
Current date: {current_date}

Ovaj dio nemojte mijenjati, jer on alatu postavlja definiciju što su Web search results, kako bi se na njih kasnije mogli referirati.

Instructions: Using the provided web search results, write a comprehensive reply to the given query. Make sure to cite results using [[number](URL)] notation after the reference. If the provided search results refer to multiple subjects with the same name, write separate answers for each subject.

Instrukcije “Using the provided web search results write a comprehensive reply to the given query.” govore alatu da na osnovu rezultata pretraživanja napiše opširan odgovor na zadani upit (Querry – definiran na kraju prompta)

Make sure to cite results using [[number](URL)] notation after the reference. Ovaj dio prompta govori alatu da napravi citat u obliku footnote, kako bi se referirao na istraženi izvor, odnosno web stranicu. Ukoliko ne želite da vam Chat GPT referira stranice s kojih je dobio informacije ovaj dio prompta izbrišite.

Zadnji dio upita If the provided search results refer to multiple subjects with the same name, write separate answers for each subject govori alatu da, ukoliko naiđe na više različitih tema vezanih za upit (querry) i rezultate pretraživanja (Web search results), neka ih odvoji u zasebne paragrafe.
*ovaj dio je koristan jer vam može pružiti više informacija o temi koju istražujete

Query: {query} je upit na osnovu kojega će se generirati rezultati pretraživanja. To je jedina stvar koju morate unijeti u Chat GPT kako bi dobili odgovor vezan uz vaš upit.

Postavite vaš prompt i istražite temu koja vas zanima

formulirajte upit tako da dobijete najbolje odgovore direktno s interneta

Osim Default prompta koji je automatski postavljen kada aktivirate Chrome dodatak, ova ekstenzija vam daje vam mogućnost da sami unosite svoje promptove. To će vam omogućiti da dobijete upravo one informacije koje vas zanimaju.

Na primjer, želite da vam Chat GPT napiše sažetak prvih 5 objava na Googlu na temu potresa u Turskoj koji se dogodio 06.02.2023 godine. Default prompt će vam napraviti članak od svih rezultata pretrage. Međutim, vi želite sažetak svakog od prvih 5 rezultata u Googlu. Vrijeme je da napravite vlastiti prompt.

Kako bi napravili vlasitit prompt, prvo kliknite na ikonu koja je u crvenom pravokutniku na slici ispod. Nakon toga (slika desno) kliknite na NEW PROMPT, zatim unesite ime prompta i njegovu naredbu. Kad ste gotovi, kliknite SAVE i prompt je spreman za upotrebu.

kliknite na ikonu kako bi kreirali svoj prompt u Chat GPT alatu

U slučaju sa slike gore, ime prompta je News Summary a sami prompt je postavljen na engleskom jeziku.

Prompt za Chat GPT na engleskom jeziku

Web search results:

{web_results}
Current date: {current_date}

Instructions: Using the provided Web search results, create a short but informative summary of each web search result. Make sure to cite each result using [[number](URL)] notation after the reference.
Query: {query}

Prompt za Chat GPT na hrvatskom jeziku

Web rezultati:

{web_results}
Datum: {current_date}

Instrukcije: Korištenjem Web rezultata na usnovu Upita napiši kratki informativni sažetak svakog web rezultata. Neka svaki rezultat ima [[number](URL)] notaciju nakon reference. Sažetke piši na razumljivom hrvatskom jeziku.
Upit: {query}

Nakon što ste kreirali i snimili svoj Prompt, bilo na engleskom ili hrvatskom jeziku, unesite svoj upit.

U našem primjeru na engleskom jeziku je postavljeno pitanje: earthquake in Turkey, dok je na hrvatskom jeziku postavljeno pitanje: potres u Turskoj. Naredbom smo postavili pretraživanje prvih 5 rezultata iz tražilice, članke koji su objavljeni u proteklih 24 sata, te smo izabrali naš Prompt koji smo upravo kreirali.

*za upite na hrvatskom jeziku možete još promijeniti Any region u Croatia, ali nije neophodno s obzirom da unos na hrvatskom jeziku već ograničava našu pretragu unutar regije.

Ovo su odgovori koje smo dobili postavljajući upit na oba jezika.

Odgovor Chat GPT-a na engleskom jeziku

Result [1]: A 7.8 magnitude earthquake hit central Turkey on Monday morning and was followed by a strong aftershock, with attempts to reach survivors being impeded by below freezing temperatures. [1]

Result [2]: The death toll in the earthquake has risen to at least 5,151 people according to Turkish President Recep Tayyip Erdogan, with at least 3,549 people injured. [2]

Result [3]: At least 4,940 deaths have been confirmed in Turkey and Syria after a 7.8 magnitude earthquake on Monday morning, with Turkey’s death toll reaching at least 3,381. [3]

Result [4]: The initial earthquake was followed by at least 20 aftershocks, with the US Geological Survey measuring the initial earthquake as 7.8 magnitude and 18 km deep, centered about 33 km from Gaziantep. A second shock hit central Turkey with a 7.5 magnitude and a depth of 10 km. [4]

Result [5]: The earthquake was measured at 7.8 magnitude and 18 km deep by the US Geological Survey, with a similar earthquake in 1999 killing 18,000 people in northwest Turkey. [5]

Odgovor Chat GPT-a na hrvatskom jeziku

[1]: U centralnoj Turskoj zabilježen je potres magnitude 5,3, objavio je Europski mediteranski seizmološki centar (EMSC). Potres se zabilježio na dubini od 10 kilometara.

[2]: U Turskoj se u noći po hladnom vremenu dogodio potres magnitude 7.8, u pokrajini Kahramanmarasu na jugoistoku, 60 kilometara od sirijske granice. Uslijedili su desetci slabijih potresa. Prijepodne se dogodio još jedan magnitude 7.5, također na jugoistoku Turske.

[3]: Potres u Turskoj jačine 7,8 kojeg su zatresla Turska i Sirija bio je 120 puta jači od potresa u Petrinji i 5000 puta jači od potresa u Zagrebu. Razornost potresa pojačala je i njegova dubina u epicentru.

[4]: Tijekom potresa su iz zatvora pobjegli teroristi Islamske države. Pacijenti su ostavljeni da umru u zaboravljenoj bolnici.

[5]: U Turskoj je jučer zatresao potres magnitude 7,8 u noći, a drugi od magnitude 7,5 prijepodne. Tisuće zgrada sravnjeno je sa zemljom, a dosad je već potvrđeno preko 4.700 smrtnih slučajeva.

Iz priloženog primjera se može vidjeti kako Chat GPT koristiti i na hrvatskom jeziku te kako će on bez problema razumjeti vaše pitanje i ponuditi vam odgovore, također na hrvatskom jeziku. Bez obzira na kojem jeziku postavljate upite alatu Chat GPT, na vama je jedino da budete kreativni u stvaranju vlastitih promptova s kojima ćete dobiti najkvalitetnije odgovore na pitanja koja imate ili informacije koje tražite.

Povezane vijesti

FlowGPT, ChatGPT promptovi
Agregatori

FlowGPT: Središte za ChatGPT promptove!

Otključajte snagu umjetne inteligencije kao nikada prije uz FlowGPT – ultimativno igralište za otkrivanje, stvaranje i dijeljenje transformativnih AI promptova (upita)! FlowGPT je vaš ulaz

ChatPDF, ChatGPT za pdf fajlove
Analitika i Istraživanje Tržišta

ChatPDF – Razgovarajte s bilo kojim PDF fajlom

Oslobodite snagu umjetne inteligencije za razgovor sa svojim PDF-ovima i otključavanje informacija kao nikada prije, pomoću ChatPDF-a – revolucionarnog alata koji mijenja način na koji

ChatGPT napredno koristenje, uloga sistema
Tutorijali

ChatGPT napredno korištenje (uloga sistema)

Dobrodošli u naš detaljni vodič o korištenju ChatGPT-a kao napredni korisnik. Kroz ovaj vodič, provest ćemo vas kroz različite tehnike za poboljšanje vašeg iskustva i

Analitika i Istraživanje Tržišta

Summarize.tech – sažetak dugih Youtube videa

Shvatite srž bilo kojeg videa u sekundi s ovim nevjerojatnim alatom! Summarize.tech je alat za sažimanje videa koji pokreće umjetna inteligencija i može dati sažetak

ChatGPT za produktivnost
Tutorijali

ChatGPT za svakodnevnu produktivnost

U ovom kratkom tutorijalu vam donosimo jednostavne načine kako možete koristiti alat ChatGPT za povećanje svakodnevne produktivnosti. Donosimo vam samo neke od primjera na koji

Merlin, ChatGPT web asistent
Analitika i Istraživanje Tržišta

Merlin – ChatGPT na svim web stranicama

Pristupite internetu i analizirajte dobivene rezultate ili web stranice uz Chat GPT 3 ili Chat GPT 4. Uz Merlin možete uređivati ili odgovarati na emailove,

ChatGPT za dokumente
Analiza Podataka i Izvještavanje

ChatGPT za PDF fajlove – Humata AI

Dobijte odgovore iz pdf dokumenata, lako razumite tehničke i pravne dokumente te generirajte izvještaje u jednom kliku

kako pristupiti na novu Bing trazilicu
Napredak i Inovacije Velikih Kompanija

Kako dobiti raniji pristup na Bing sa Chat GPT-om?

Jeste li se već prijavili na listu čekanja za novu Bing tražilicu pokretanu alatom ChatGPT? Postoje određene stvari koje možete napraviti da stanete ispred milijun

Googleov Bard UI kao konkurencija Chat GPT UI alatu
AI u Tehnologiji i Znanosti

Google predstavlja Bard, odgovor na Chat GPT

Google uvodi novu UI tehnologiju u svoju pretragu! Njihov novi chatbot, Bard, spreman je nadmašiti i poslati u zaborav ChatGPT. Izgrađen na velikom jezičnom modelu

kako spojiti Chat- GPT na internet
Tutorijali

Kako spojiti Chat GPT na Internet?

Ukoliko ste se već igrali s chatbotom Chat GPT, onda sigurno znate da je model koji nam je ponuđen na korištenje odspojen s interneta u

Podijelite sadržaj: