Besplatna opcija: ima pristup ChatGPT v. 3.5 (Pro ima pristup v. 4)
Cijena alata: $25 / mjesečno

Chat GPT

Chat GPT otvara nam vrata u svijet komunikacije sa umjetnom inteligencijom i stvara nebrojene mogućnosti u poljima istraživanja, kreiranja sadržaja, programiranja i mnogih drugih.

Revolucionirajući svijet umjetne inteligencije svojim sposobnostima generiranja prirodnog jezika, ChatGPT od kompanije OpenAI je svakako jedan od najnaprednijih jezičnih modela dostupnih na tržištu. Od usluge klijentima, istraživanja do stvaranja sadržaja, ovaj univerzalni alat pruža širok spektar mogućnosti i primjena u svim sferama društva.

Ali, unatoč svojim prednostima, ovaj visoko sposoban model nije bez svojih ograničenja i to je nešto na što morate pripaziti, posebno ukoliko radite ozbiljnja istraživanja ili postavljate ozbiljna pitanja. Sve u svemu, uz konstantne nadogradnje, ovaj alat svakim danom biva sve bolji.

Prednosti Chat GPT alata:

Jedna od ključnih prednosti ChatGPT-a je njegova sposobnost razumijevanja i generiranja prirodnog jezičnog teksta, čineći ga moćnim alatom za različite primjene poput usluge za korisnike, stvaranja sadržaja, prijevoda jezika i pomoći u raznim poljima. Osim toga, ChatGPT je vrlo skalabilan, što znači da može obraditi veliki volumen zahtjeva i generirati velik broj odgovora u kratkom vremenskom razdoblju.

Druga prednost ChatGPT-a je njegova fleksibilnost. Može se trenirati na širok raspon tema i domena, što ga čini univerzalnim i primjenjivim za različite industrije i primjene. Model se također stalno razvija i poboljšava s redovitim nadogradnjama i poboljšanjima sposobnosti ovog UI alata.

Mane alata:

Iako je ChatGPT vrlo sposoban, nije savršen i još uvijek može proizvesti netočne ili nerelevantne odgovore. Zbog toga je važno da ste educiranu o temi koju istražujete.

Osim toga, iako je model treniran na veliku količinu podataka, još uvijek mu nedostaje znanje o nedavnim događajima ili razvojima u određenim područjima. Razlog tome leži u činjenici da je model treniran do 6. mjeseca 2021. godine kada je isključen s interneta.

Možemo pretpostaviti da će modeli koji nas čekaju u bliskoj budućnosti, posebno plaćene opcije, biti priključeni na mrežu i baratati najnovijim informacijama.

*Naučite kako spojiti ChatGPT na internet

Ukupno, ChatGPT je vrlo sposoban i fleksibilan UI alat koji pruža širok raspon mogućnosti i primjena za razne industrije i tvrtke. Iako još uvijek može imati neka ograničenja, vrijedan je alat koji svakako trebate uvrstiti u vaš osobni život i poslovanje.

ChatGPT Tutorijali

Iako ChatGPT ima nevjerovatne mogućnosti i sposobnosti, da bi dobili najbolje odgovore na vaše upite morate naučiti kako se koristi ovaj UI alat. Jako je bitno postaviti situaciju i objasniti kontekst vašeg upita. Za vas smo pripremili kratki vodič sa osnovnim smjernicama kako se koristi ChatGPT.

 1. Naučite kako efikasno koristiti ChatGPT, alat umjetne inteligencije.
 2. Naučite kako spojiti Chat GPT na internet kako bi dobili najnovije informacije.
 3. Kako koristiti ChatGPT za povećanje svakodnevne produktivnosti
 4. Napredno korištenje ChatGPTa

Savjet:

U vašem upitu postavite alat Chat GPT kao stručnjaka za određenu temu. Recite mu da zna sve o toj temi i da je stručnjak u tome već dugi niz godina. Zatim mu recite da imate problem i da ga želite riješiti. Nakon toga postavite alatu pitanje, da li vas razumije?

Primjer naredbe za unijeti u Chat GPT (promijenite po potrebi):

Ignore all previous instructions before this one. You are an expert in personal finance. You have helped people save money for 20 years. From young adult to older people. Your task is to now give the best advice when it comes to saving money. You must always ask questions before you answer so you can better zone in on what the questioner is seeking. Is that understood?

Nakon ovako postavljenog pitanja ChatGPT je u potpunosti upoznat sa situacijom i što se od njega očekuje. Nastavite daljnu komunikaciju sa alatom i predstavite mu problem koji želite riješiti.

Arhitektura modela

GPT je arhitektura za duboko učenje koja koristi transformatorske neurone. Transformer modeli koriste mehanizam pažnje za obradu sekvencijalnih podataka, što ih čini posebno učinkovitima za obradu prirodnog jezika.

GPT-3 model ima 175 milijardi parametara. Svaki parametar je kao jedna “vaga” koja se prilagođava tijekom procesa treniranja kako bi model naučio predviđati sljedeći dio teksta na temelju prethodnih dijelova.

Treniranje modela

Proces treniranja modela GPT-3 je dvostupanjski. Prva faza je “predtreniranje”, gdje se model trenira na velikom korpusu teksta s interneta. Cilj ovog treninga je naučiti model kako da predviđa sljedeći dio teksta na temelju prethodnih dijelova.

Druga faza je “fini tuning”, gdje se model dalje prilagođava na specifične zadatke, koristeći manji, specijalizirani set podataka. Ovi podaci su obično anotirani od strane ljudi.

Vrijedno je napomenuti da model ne zna iz kojih je točno izvora dobio informacije tijekom predtreniranja. Također, model nema pristup osobnim podacima osim ako mu oni nisu eksplicitno dati tijekom konverzacije.

Interakcija s modelom

Kada korisnik unese upit, model generira odgovor na temelju tog upita i konteksta prethodnih razmjena u konverzaciji. Kontekst konverzacije se koristi za održavanje konzistentnosti i relevantnosti odgovora.

Verzije ChatGPTa

OpenAI je kontinuirano razvijao GPT model kako bi poboljšao njegove sposobnosti. GPT-1 imao je 117 miliona parametara, GPT-2 imao je 1.5 milijardi, a GPT-3 je stigao u veljači 2021. godine sa 175 milijardi parametara. ChatGPT je javnosti predstavljen u studenom 2022, i tada je bio na verziji 3.5​​.
ChatGPT Plus (ili ChatGPT+), koji je plaćena verzija, koristi GPT-4 tehnologiju i košta 20 dolara mesečno (plus PDV ukoliko živite u Hrvatskoj). OpenAI je započeo pilot program Plus u veljači i sada je ChatGPT+ primarni način za pristup GPT-4 tehnologiji​​.

Razlike između GPT-3.5 i GPT-4 su značajne. Dok je GPT-3.5 bio tekst-na-tekst model, GPT-4 je više podaci-na-tekst model. Na primer, GPT-4 može da prihvati slike kao dio unosa i na osnovu njih generira tekst. Ova sposobnost omogućava GPT-4 da, na primjer, pregleda sadržaj frižidera na slici i da na osnovu sastojaka koje je “vidio” u frižideru generira recepte. Međutim, ChatGPT+ za sada ostaje model koji samo generira tekstualni izlaz.

GPT-4 ima duže “kratkoročni pamćenje” od prethodnih verzija. Dok GPT-3.5 ima ograničenje na otprilike 8,000 riječi, GPT-4 ima kapacitet da pamti do 64,000 riječi. Također, GPT-4 može da izvuče tekst sa web stranica kada podijelite URL u unosu​​.

GPT-4 je također višejezičniji, pokazujući preciznost na čak 26 jezika, i ima veću “upravljivost”, što znači kontrolu nad odgovorima koristeći “personu” koju izaberete, na primjer, možete mu reći da odgovara kao Yoda, ili kao pirat, ili šta god možete da zamislite​.

Broj parametara koji su korišteni za obuku ChatGPT-4 nije informacija koju OpenAI više otkriva, ali se procenjuje da je oko 100 biliona, što prema nekim mišljenjima dovodi “jezički model bliže radu ljudskog mozga u pogledu jezika i logike”​​.

Iako GPT-4 ima mnoga poboljšanja, OpenAI priznaje da ChatGPT-4 i dalje ima problema sa pristrasnošću i da može da genera govor mržnje. Tehnologija i dalje pravi greške, iako su napredovanja iz dana u dan sve veća.

ChatGPT na hrvatskom jeziku

OpenAI’s ChatGPT model treniran je na velikoj količini tekstualnih podataka iz različitih jezika, uključujući hrvatski. Međutim, za najbolje rezultate, korisnici bi trebali koristiti model na jeziku na kojem je najviše treniran, a to je engleski. Ipak, može odgovarati na hrvatskom ako slijedite ove korake:

 • Odabir hrvatskog jezika: Prvo, morate obavijestiti model da želite komunicirati na hrvatskom jeziku. Ovo možete učiniti jednostavno tako što ćete svoje pitanje postaviti na hrvatskom. Na primjer, možete napisati: “Dobar dan! Kako se zoveš?”
 • Nastavak na hrvatskom: Nakon što postavite pitanje na hrvatskom, model će vjerojatno nastaviti komunicirati na tom jeziku. Međutim, imajte na umu da kvaliteta odgovora može varirati, s obzirom na to da je model najviše treniran na engleskom jeziku.
 • Ispravljanje grešaka: Ako model pravi greške, možete ga pokušati ispraviti ponovnim formuliranjem svog pitanja ili tražeći pojašnjenje.
 • Postavljajte jednostavna pitanja: Da biste postigli najbolje rezultate, pokušajte postavljati jednostavnija pitanja. Složeniji upiti mogu biti teži za model.
 • Upotrijebite engleski kada je potrebno: Ako ne dobivate željene rezultate na hrvatskom jeziku, možda će biti korisno postaviti pitanje ili zahtjev na engleskom jeziku.


Molim vas da zapamtite da ChatGPT trenutno ne može besprijekorno komunicirati na svim jezicima. Iako se trudi najbolje što može, može doći do pogrešaka ili nesporazuma, posebno kada koristite jezike koji nisu engleski.

Najčešća pitanja

Što je ChatGPT

ChatGPT je široki jezični model temeljen na umjetnoj inteligenciji koji je razvio OpenAI. Koristi se tehnikama strojnog učenja, posebno oblikom arhitekture koji se naziva mreža transformatora, za generiranje teksta nalik ljudskom. To je primjena GPT (Generative Pretrained Transformer) tehnologije, a "chat" se odnosi na njegovu specijalizaciju za sudjelovanje u razgovoru.

Glavna funkcija ChatGPT-a je razumijevanje i generiranje ljudskog teksta na temelju unosa koji prima. Kada se dobije unos (koji se često naziva "prompt"), daje relevantan odgovor. Na primjer, ako ga pitate "Kakvo je vrijeme danas?", mogao bi odgovoriti s "Kao AI, nemam mogućnosti pristupa trenutnim vremenskim podacima u stvarnom vremenu. Međutim, možete provjeriti pouzdanu web stranicu s vremenskom prognozom za tu informaciju."

Ono što je impresivno kod ChatGPT-a je to što nema unaprijed programirane odgovore. Umjesto toga, koristi svoju obuku za generiranje odgovora. Tijekom treninga nisu mu rečeni konkretni odgovori na određene inpute. Umjesto toga, naučio je obrasce u podacima na kojima je trenirao (veliki skup podataka internetskog teksta) i koristi te obrasce za stvaranje jedinstvenih odgovora.

Važno je napomenuti da iako ChatGPT može generirati impresivno koherentne i kontekstualno točne odgovore, on zapravo ne "razumije" tekst na način na koji to ljudi čine. Nema uvjerenja, mišljenja ili svijesti. Samo je vrlo dobar u predviđanju koji bi tekst trebao doći sljedeći s obzirom na određeni unos, na temelju svoje obuke.

Ukratko, ChatGPT je AI model koji je sposoban voditi sofisticirane tekstualne razgovore, što ga čini korisnim u nizu aplikacija, od botova za korisničku službu do AI instruktora, stvaranja sadržaja i više.

Kako funkcionira ChatGPT?

ChatGPT radi na temelju arhitekture strojnog učenja poznatog kao transformator. Ova je arhitektura posebno dobra u rukovanju sekvencijalnim podacima za zadatke poput obrade prirodnog jezika. Sam model je varijacija transformatorske arhitekture poznate kao GPT (Generative Pretrained Transformer).

Evo pregleda kako funkcionira:

 • Predosposobljavanje: Prvi korak u stvaranju ChatGPT-a uključuje učenje modela o ljudskom jeziku. To se postiže unosom ogromne količine tekstualnih podataka s interneta, u procesu poznatom kao predtrening. Tijekom predtreninga model ne dobiva nikakve posebne zadatke. Umjesto toga, od njega se traži da predvidi sljedeću riječ u rečenici, s obzirom na sve prethodne riječi. Kroz ovaj proces, model uči gramatičke strukture jezika, značenje riječi, uobičajenih fraza, činjenica o svijetu, pa čak i neke od pristranosti prisutnih u podacima o obuci.
 • Fino ugađanje: Nakon preduvježbavanja, model prolazi kroz proces koji se naziva fino ugađanje. U ovom koraku, model se obučava na užem skupu podataka, koji je pažljivo generiran uz pomoć ljudskih recenzenata prema specifičnim smjernicama OpenAI-ja. Ovaj proces pomaže suziti ponašanje modela i čini ga kontroliranijim, sigurnijim i korisnijim.
 • Interakcija: kada se ChatGPT koristi u chatu, on generira odgovor na unos uzimajući u obzir cijelu povijest razgovora. Dobivši poruku ili niz poruka, ChatGPT će generirati odgovor na temelju onoga što je naučio tijekom predvježbavanja i finog podešavanja.


Na primjer, ako pitate ChatGPT, "Tko je osvojio Svjetsko prvenstvo 2020.?", odgovorio bi s "Los Angeles Dodgers osvojili su Svjetsko prvenstvo 2020.." To zna jer je obučen na velikom skupu podataka teksta koji uključuje ovu vrstu informacija. Međutim, važno je napomenuti da ChatGPT zapravo ne "zna" ove informacije niti ih razumije na način na koji to ljudi rade. Jednostavno generira tekst na temelju obrazaca koje je naučio tijekom svoje obuke.

Također je vrijedno napomenuti da ChatGPT nema pristup podacima u stvarnom vremenu ili internetu, tako da ne može pružiti trenutne informacije ili informacije u stvarnom vremenu, a njegovi se odgovori temelje samo na znanju na kojem je obučen, što traje do rujna 2021.

 • Izlaz odnosno odgovor: ChatGPT koristi metodu koja se zove "top-k uzorkovanje" ili "nukleus uzorkovanje" za generiranje svojih odgovora. To znači da gleda skup najvjerojatnijih sljedećih riječi i odabire jednu na temelju njihove relativne vjerojatnosti.


Kroz ove procese, ChatGPT može generirati kontekstualno relevantne, koherentne i često informativne odgovore na široku lepezu upita, što ga čini moćnim alatom za zadatke obrade prirodnog jezika.

Koja je razlika između ChatGPT-a i drugih jezičnih modela?

ChatGPT je specifična implementacija većeg skupa jezičnih modela poznatih kao modeli temeljeni na Transformeru. Iako ima mnogo sličnosti s drugim modelima u ovoj kategoriji, postoje neke ključne karakteristike koje ga razlikuju.

 • Arhitektura: ChatGPT se temelji na GPT (Generative Pretrained Transformer) arhitekturi koju je razvio OpenAI. Ovo je model temeljen na transformatoru koji se ističe u generiranju teksta nalik ljudskom. Postoje i drugi modeli temeljeni na transformatorima kao što su BERT (dvosmjerni prikazi kodera iz transformatora) i T5 (transformator prijenosa teksta u tekst), koji su dizajnirani s različitim ciljevima. Na primjer, BERT je dizajniran za bolje razumijevanje konteksta riječi uzimajući u obzir i prethodne i sljedeće riječi, što je korisno za zadatke kao što su odgovaranje na pitanja ili prepoznavanje imenovanih entiteta. Nasuprot tome, GPT modeli, uključujući ChatGPT, dizajnirani su za generiranje koherentnog i kontekstualno relevantnog teksta, što ih čini izvrsnim za zadatke poput pomoći pri pisanju ili chatbota.
 • Obuka: Proces obuke ChatGPT-a također ga izdvaja. To je proces u dva koraka koji uključuje prethodnu obuku na velikom korpusu internetskog teksta, a zatim fino podešavanje na užem skupu podataka uz ljudsko vodstvo. Ovaj proces u dva koraka također slijede modeli poput GPT-3, GPT-2 i druge verzije GPT-a.
 • Svrha: ChatGPT je posebno dizajniran za razgovorne svrhe. Dok se drugi jezični modeli mogu koristiti za razne zadatke, ChatGPT-ov dizajn i fino ugađanje čine ga posebno pogodnim za vođenje dijaloga koji izgleda kao ljudski.


Na primjer, pretpostavimo da gradite chatbot korisničke podrške. Za to biste mogli razmisliti o korištenju ChatGPT-a jer može generirati koherentne, kontekstualno prikladne odgovore i nastaviti razgovor. S druge strane, ako gradite sustav za izdvajanje specifičnih informacija iz tekstualnih dokumenata, mogli biste odabrati model poput BERT-a, koji je dizajniran za razumijevanje konteksta riječi na način koji je prikladan za ovaj zadatak.

 • Mogućnosti: ChatGPT je pokazao impresivne sposobnosti u razumijevanju i generiranju teksta na više jezika, generiranju kreativnog sadržaja, pa čak i pisanju softverskog koda, do određene mjere. Drugi modeli možda nemaju te mogućnosti ili se možda neće tako dobro ponašati u ovim područjima.
 • Sigurnosna i etička razmatranja: OpenAI je implementirao nekoliko sigurnosnih mjera i etičkih smjernica u razvoju i implementaciji ChatGPT-a, kao što su smjernice za ljudske recenzente tijekom procesa finog podešavanja i nastojanja da se osigura da model ne stvara neprikladan ili štetan sadržaj.


Imajte na umu da se ove razlike mogu promijeniti kako se razvijaju i objavljuju nove verzije ovih modela.

Tko je razvio ChatGPT?

ChatGPT je razvio OpenAI, istraživačka organizacija koja ima za cilj osigurati da opća umjetna inteligencija (AGI) koristi cijelom čovječanstvu. OpenAI su izvorno osnovali u prosincu 2015. Elon Musk, Sam Altman, Greg Brockman, Ilya Sutskever, John Schulman i Wojciech Zaremba.

OpenAI ima tim istraživača i inženjera umjetne inteligencije koji zajedno rade na izgradnji i poboljšanju modela poput ChatGPT-a. Također surađuju s drugim istraživačima diljem svijeta, objavljujući većinu svojih istraživanja umjetne inteligencije kao način doprinosa široj znanstvenoj zajednici.

Na primjer, razvoj ChatGPT-a temelji se na nizu modela (GPT-1, GPT-2 i GPT-3) od kojih se svaki nadograđuje na arhitekturu prethodnog i poboljšava ga. Ovo je tipično za područje istraživanja umjetne inteligencije, gdje se napredak često postiže postupno i uključuje stajanje na ramenima onoga što je bilo prije.

Važno je spomenuti da iako je OpenAI razvio ChatGPT, temeljni koncepti i tehnike (kao što su transformatorske neuronske mreže i učenje bez nadzora) izgrađeni su na desetljećima rada tisuća istraživača širom svijeta.

Posao koji je obavio OpenAI ključni je primjer kako istraživanje umjetne inteligencije može rezultirati praktičnim primjenama. Unatoč složenosti i teoretskoj prirodi umjetne inteligencije, alati poput ChatGPT-a imaju potencijalne implikacije u stvarnom svijetu, kao što su korisnička služba (automatiziranje odgovora), obrazovanje (pružanje poduke ili odgovaranje na pitanja) i stvaranje sadržaja (generiranje teksta za razne svrhe), među mnoge druge namjene.

Kako je ChatGPT obučen?

ChatGPT je obučen korištenjem procesa u dva koraka: prethodna obuka i fino podešavanje.

 • Preduvježbavanje: Proces preduvježbavanja uključuje uvježbavanje jezičnog modela na velikom korpusu javno dostupnog teksta s interneta. Ne zna pojedinosti o tome koji su dokumenti bili dio njegovog seta za obuku niti bilo kakve osobne podatke osim ako nisu podijeljeni s njim tijekom razgovora. OpenAI također ne otkriva točan sastav skupa za obuku zbog zabrinutosti za privatnost i sigurnost.

Tijekom predtreninga, model uči predvidjeti sljedeću riječ u rečenici. Na primjer, ako je modelu dana fraza "Nebo je...", mogao bi je naučiti dovršiti kao "Nebo je plavo". To uči proučavanjem statističkih obrazaca riječi i fraza u podacima na kojima je trenirano. Međutim, to također znači da model može naučiti i reproducirati pristranosti prisutne u podacima.

 • Fino ugađanje: Nakon prethodne obuke, model se fino ugađa na užem skupu podataka, generiranom uz pomoć ljudskih pregledatelja. Ovi recenzenti slijede smjernice OpenAI-ja te pregledavaju i ocjenjuju potencijalne rezultate modela za niz primjera unosa.

Tijekom finog podešavanja, model se obučava da generalizira povratne informacije recenzenta kako bi prikladno odgovorio na široku lepezu unosa korisnika. Na primjer, ako je unos bio "Prevedi sljedeći engleski tekst na francuski: 'Zdravo, kako si?" recenzent bi mogao ocijeniti "Bonjour, comment ça va?" kao vrlo prikladan odgovor.

OpenAI održava jaku petlju povratnih informacija s recenzentima, uključujući tjedne sastanke za rješavanje pitanja i pružanje pojašnjenja smjernica, što pomaže da se model s vremenom poboljša.

Imajte na umu da iako ChatGPT može generirati impresivno točne i kontekstualno relevantne odgovore, on ne razumije tekst na način na koji ga ljudi razumiju. U biti predviđa što bi trebalo uslijediti u tekstu, na temelju obrazaca koje je naučio tijekom svoje obuke. Ono ne poznaje činjenice, ne drži uvjerenja niti razumije svijet.

Također, budući da ChatGPT nema pristup podacima u stvarnom vremenu ili internetu, njegovi se odgovori temelje samo na znanju na kojem je obučen, što traje do rujna 2021.

Može li ChatGPT razumjeti i generirati kod ili programske jezike?

Da, ChatGPT može razumjeti i generirati kod u određenoj mjeri, budući da je obučen na različitim internetskim tekstovima, koji uključuju isječke koda i rasprave vezane uz programiranje. To znači da može pomoći s osnovnim pitanjima kodiranja, pomoći u razumijevanju poruka o pogreškama ili generirati jednostavne dijelove koda.

Međutim, njegova stručnost u ovom području ovisi o složenosti zadatka i specifičnom programskom jeziku koji je uključen.

Na primjer, ako tražite od ChatGPT-a da generira Python kod za jednostavnu funkciju koja zbraja dva broja, može vratiti nešto poput ovoga:

def add_numbers(num1, num2):
return num1 + num2

Ili ako biste pitali što znači određena poruka o pogrešci u vašem JavaScript kodu, ChatGPT bi vam mogao pomoći u tumačenju te pogreške i predložiti potencijalna rješenja.

Međutim, ChatGPT nije namjenski pomoćnik za kodiranje i ima ograničenja. Složeni zadaci kodiranja, nejasni programski jezici ili zamršena softverska arhitektura mogu nadilaziti njegove mogućnosti. Iako može generirati isječke koda, ti isječci možda nisu uvijek najučinkovitija, najelegantnija ili čak ispravna rješenja za određeni problem.

Štoviše, model nema mogućnost pokretanja, testiranja ili otklanjanja pogrešaka koda. Ne može komunicirati s okruženjem za izvršavanje koda niti pružiti povratne informacije o izvedbi koda u stvarnom vremenu. Za ozbiljnu pomoć kodiranja i dalje su potrebni namjenski alati i okruženja, kao što su integrirana razvojna okruženja (IDE), platforme za izvršavanje koda i ljudska stručnost.

Također je vrijedno spomenuti da, iako ChatGPT može pružiti korisne informacije o kodiranju i programiranju, ne bi se trebao koristiti kao jedini izvor za učenje kodiranja ili izradu softvera, osobito za kritične aplikacije.

Svaki kod koji pruža ChatGPT treba pažljivo pregledati i testirati kompetentan programer.

Koje su potencijalne primjene ChatGPT-a?

ChatGPT se može koristiti u širokom nizu aplikacija koje uključuju generiranje i razumijevanje teksta nalik ljudskom. Evo nekih potencijalnih upotreba:

 • Korisnička služba: ChatGPT se može koristiti kao prvi predstavnik korisničke službe, koji obrađuje uobičajene upite i oslobađa ljudske predstavnike za složenije zadatke. Na primjer, može odgovoriti na često postavljana pitanja, voditi korisnike kroz korake za rješavanje problema ili pružiti informacije o proizvodima i uslugama.
 • Obrazovanje: ChatGPT se može koristiti kao učitelj umjetne inteligencije, pomažući učenicima u učenju raznih predmeta pružajući objašnjenja, primjere i odgovore na njihova pitanja. Na primjer, učenik koji uči matematiku može zatražiti od ChatGPT-a da objasni koncept kao što je Pitagorin teorem ili zatražiti pomoć s određenim problemom.
 • Generiranje sadržaja: ChatGPT se može koristiti za generiranje ljudskog teksta za različite svrhe. To može uključivati pisanje e-pošte, izradu nacrta članaka, generiranje kreativnog pisanja i još mnogo toga. Na primjer, pisac sadržaja mogao bi koristiti ChatGPT za generiranje nacrta posta na blogu o određenoj temi.
 • Pomoć pri programiranju: Kao što je ranije spomenuto, ChatGPT može pružiti neku pomoć u kodiranju, kao što je razumijevanje poruka o pogrešci ili generiranje jednostavnih dijelova koda.
 • Prijevod jezika: Iako nije njegova primarna funkcija, ChatGPT može pomoći u prevođenju teksta između jezika na kojima je obučen. Na primjer, može pomoći u prevođenju jednostavnih rečenica s engleskog na francuski, španjolski i druge jezike.
 • Osobni asistent: ChatGPT se može koristiti kao osobni asistent, koji pomaže u zakazivanju sastanaka, skicanju poruka, pružanju podsjetnika i drugim sličnim zadacima. Na primjer, možete zatražiti od ChatGPT-a da izradi e-poruku kolegi radi zakazivanja sastanka.
 • Igranje: u scenarijima interaktivnog igranja, ChatGPT bi se mogao koristiti za stvaranje dinamičnih i odgovarajućih dijaloga za likove, poboljšavajući iskustvo igranja tako što likove koji nisu igrači (NPC) čine realističnijim i privlačnijim.
 • Mentalno zdravlje: Preliminarne upotrebe AI modela kao što je ChatGPT istražene su u aplikacijama za mentalno zdravlje, gdje korisnicima pružaju prostor bez prosuđivanja da izraze svoje osjećaje. Oni nisu zamjena za stručnu pomoć, ali mogu ponuditi udobnost i resurse.

Zapamtite, iako je ChatGPT moćan alat, nije savršen. Ponekad može generirati netočne ili besmislene odgovore i uvijek bi se trebao koristiti s razumijevanjem njegovih ograničenja. Također, budući da je to jezični model i zapravo ne razumije svijet, sve kritične odluke temeljene na njegovim rezultatima trebao bi pregledati ljudski stručnjak.

Može li ChatGPT razumjeti i generirati više jezika?

Da, ChatGPT može razumjeti i generirati više jezika jer je obučen na raznolikom skupu internetskog teksta, koji uključuje podatke na nekoliko jezika. Međutim, njegovo poznavanje razlikuje se od jezika do jezika, a najbolji je u engleskom, na kojem je model primarno trenirao. Može razumno dobro rukovati popularnim jezicima poput španjolskog, francuskog, njemačkog, talijanskog, nizozemskog i drugih.

Evo nekoliko primjera:

 • Prijevod: možete koristiti ChatGPT za prevođenje jednostavnih izraza ili rečenica između jezika koji su mu poznati. Na primjer, ako pitate "Kako se kaže 'Zdravo, kako si?" na francuskom?", mogao bi odgovoriti s "Bonjour, comment ça va?"
 • Razumijevanje jezika: Možete unijeti rečenicu na drugom jeziku, a ChatGPT je može protumačiti i odgovoriti u skladu s tim. Na primjer, ako na španjolskom pitate "¿Cuál es la capital de España?", ChatGPT bi mogao odgovoriti s "La capital de España es Madrid."
 • Generiranje sadržaja: možete zatražiti od ChatGPT-a da generira tekst na drugom jeziku. Na primjer, možete ga zamoliti da napiše kratak samopredstavljanje na njemačkom, a ono bi moglo odgovoriti s "Hallo, ich bin ChatGPT, ein KI-basierter Sprachmodell, entwickelt von OpenAI."

Unatoč tim mogućnostima, važno je napomenuti da izvedba ChatGPT-a na jezicima koji nisu engleski ponekad može biti manje pouzdana jer može napraviti više pogrešaka ili proizvesti tekst koji zvuči manje prirodno. Također se možda neće nositi s jezicima koji su nedovoljno zastupljeni na internetu, kao što je to slučaj s jezicima koji se govore šire.

Kako ChatGPT postupa s osjetljivim ili uvredljivim sadržajem?

OpenAI je implementirao nekoliko mjera kako bi osigurao da ChatGPT odgovorno postupa s osjetljivim ili uvredljivim sadržajem:

 • Smjernice za recenzente: Tijekom procesa finog podešavanja, ljudski recenzenti dobivaju smjernice o tome kako pregledati i ocijeniti potencijalne rezultate modela. Ove smjernice izričito upućuju recenzente da ne favoriziraju nijednu političku skupinu i da izbjegavaju zauzimanje stajališta o kontroverznim temama. Recenzentima se također govori da izbjegavaju generiranje rezultata koji su nasilni, seksualno eksplicitni ili na drugi način neprikladni.
 • Filtri sadržaja: OpenAI je implementirao sustav za otkrivanje i odbijanje izlaza koji sadrže određene vrste nesigurnog sadržaja. Ako korisnik pokuša uključiti ChatGPT u neprikladni ili uvredljivi razgovor, model bi, u teoriji, trebao odbiti generirati odgovarajući izlaz.
 • Alati za moderiranje: Za aplikacije koje koriste ChatGPT API, OpenAI pruža smjernice za moderiranje kako bi pomogao programerima u sprječavanju prikazivanja nesigurnog sadržaja. Ovaj dodatni sloj zaštite pomaže u sprječavanju zlouporabe tehnologije.

Na primjer, ako korisnik pokuša upotrijebiti ChatGPT za generiranje govora mržnje ili uvredljivog jezika, sustav bi trebao odbiti generirati traženi sadržaj ili dati neutralan i neuvredljiv odgovor.

Međutim, ove mjere nisu savršene. Ponekad bi ChatGPT mogao generirati ili ne adekvatno filtrirati uvredljiv sadržaj jer se njegovo razumijevanje temelji na statističkim obrascima, a ne na ljudskom razumijevanju.

OpenAI kontinuirano radi na poboljšanju ovih sustava kako bi smanjio takve pojave. Povratne informacije korisnika igraju ključnu ulogu u uvođenju ovih poboljšanja, pomažući u stvaranju sigurnijeg i korisnijeg alata.

Kako se ChatGPT nosi s pristranim ili netočnim informacijama?

ChatGPT, kao i svaki model strojnog učenja, može nenamjerno učiti i reproducirati pristranosti prisutne u njegovim podacima o obuci. To je zato što uči iz obrazaca u podacima na kojima je obučen, a ako ti podaci sadrže pristrane ili netočne informacije, model može odražavati te pristranosti ili netočnosti u svojim rezultatima.

OpenAI je svjestan toga i implementirao je nekoliko strategija za rješavanje pristranosti i netočnosti:

 • Smjernice za recenzente: Tijekom procesa finog podešavanja, ljudski recenzenti slijede smjernice koje ih izričito upućuju da ne favoriziraju nijednu političku skupinu i da izbjegavaju zauzimanje stajališta o kontroverznim temama. OpenAI održava jaku petlju povratnih informacija s recenzentima putem redovitih sastanaka kako bi odgovorio na pitanja i dao pojašnjenja smjernica.
 • Istraživanje i poboljšanje: OpenAI je predan smanjenju očiglednih i suptilnih pristranosti u tome kako ChatGPT reagira na različite unose. Organizacija ulaže u istraživanje i inženjering kako bi smanjila pristranost i poboljšala zadano ponašanje modela.
 • Javni doprinos o zadanim postavkama i tvrdim granicama: OpenAI također radi na prikupljanju komentara javnosti o ponašanju sustava, mehanizmima otkrivanja i politikama implementacije. To uključuje istraživanje partnerstava s vanjskim organizacijama za provođenje revizija trećih strana o njihovoj sigurnosti i naporima u politici.


Međutim, važno je razumjeti da iako ove mjere mogu pomoći, ne mogu u potpunosti eliminirati pristranosti ili netočnosti. Na primjer, ako ga se pita o kontroverznoj temi, ChatGPT može generirati odgovor koji naginje određenom stajalištu, iako je uvježban da u takvim situacijama ostane neutralan. Slično tome, može proizvesti netočne informacije na temelju netočnih ili zastarjelih informacija prisutnih u podacima o obuci.

Korisnici ChatGPT-a i sličnih modela uvijek bi trebali kritički procijeniti informacije koje pružaju ovi sustavi umjetne inteligencije i unakrsno ih provjeriti s pouzdanim izvorima, posebno kada se radi o važnim odlukama ili osjetljivim temama.

Može li ChatGPT pomoći u kreativnom pisanju ili stvaranju sadržaja?

Da, ChatGPT može biti vrijedan alat za pomoć pri kreativnom pisanju i stvaranju sadržaja. Njegova sposobnost generiranja ljudskog teksta u različitim stilovima čini ga korisnim resursom za razmišljanje o idejama, izradu nacrta sadržaja i prevladavanje spisateljske blokade. Evo nekoliko načina na koje možete koristiti ChatGPT za kreativno pisanje:

 1. Pisanje priče: ChatGPT-u možete dati upit za priču, a on može generirati nastavak ili čak cijelu kratku priču na temelju tog upita. Na primjer, ako biste mu dali početnu rečenicu poput "U svijetu u kojem su ljudi naučili komunicirati sa životinjama...", ChatGPT bi mogao stvoriti zanimljivu pripovijest smještenu u tom svijetu.
 2. Stvaranje dijaloga: Ako pišete scenarij ili priču i trebate pomoć s dijalozima, ChatGPT vam može pomoći. Možete dati scenarij ili nacrt karaktera i zatražiti od ChatGPT-a da generira dijalog na temelju tog konteksta.
 3. Poezija i tekstovi pjesama: ChatGPT može generirati poeziju i tekstove pjesama. Možete mu dati temu ili stil, ili čak nekoliko početnih redaka, a on može generirati pjesmu ili stih na temelju tog unosa.
 4. Razmišljanje o sadržaju: Ako ste zapeli u potrazi za idejama, ChatGPT vam može pomoći u domišljanju ideja. Na primjer, ako pišete post na blogu o "Budućnosti tehnologije", možete zatražiti od ChatGPT-a potencijalne podnaslove ili točke koje možete uključiti u svoj članak.
 5. Izrada nacrta sadržaja: Ako trebate napisati članak ili izvješće, možete dati temu i neke ključne točke ChatGPT-u, a to vam može pomoći u stvaranju nacrta koji zatim možete poboljšati i dotjerati.


Iako ChatGPT može biti nevjerojatno koristan alat za generiranje sadržaja, bitno je zapamtiti da on zapravo ne razumije sadržaj koji generira. Povremeno može proizvesti tekst koji je besmislen ili nedosljedan i nema mogućnost provjere činjenica ili validacije informacija koje pruža. Stoga bi svaki sadržaj koji generira ChatGPT trebao pregledati i urediti čovjek radi točnosti, koherentnosti i kvalitete.

Koja su ograničenja ChatGPT-a?

ChatGPT je moćan jezični model, ali ima niz važnih ograničenja:

 1. Nedostatak razumijevanja stvarnog svijeta: ChatGPT ne razumije svijet na način na koji ga ljudi razumiju. Nema uvjerenja, želja ili svijesti. Generira tekst na temelju obrazaca koje je naučio tijekom obuke, bez stvarnog razumijevanja sadržaja.
 2. Netočne ili obmanjujuće informacije: Budući da ChatGPT generira odgovore na temelju obrazaca u podacima na kojima je obučen, a ne na temelju provjerenih činjeničnih baza podataka ili podataka u stvarnom vremenu, ponekad može proizvesti informacije koje su netočne, zastarjele ili obmanjujuće.
 3. Neprikladni ili pristrani odgovori: Usprkos sigurnosnim mjerama i smjernicama za recenzente tijekom procesa finog podešavanja, ChatGPT ponekad može generirati odgovore koji se mogu smatrati pristranim, uvredljivim ili neprikladnim.
 4. Nedosljednost: ChatGPT ponekad može dati nedosljedne odgovore na iste ili slične upite, budući da nema dosljednu memoriju ili osobnost. Na primjer, ako postavite isto pitanje u različito vrijeme, mogli biste dobiti različite odgovore.
 5. Nedostatak osobnog konteksta: Budući da ChatGPT nema pristup osobnim podacima o korisnicima (osim ako to nije izričito navedeno u razgovoru), ne može pružiti personalizirane savjete ili preporuke koje bi zahtijevale takvo znanje. Na primjer, ako tražite preporuku na temelju vaše osobne povijesti bolesti, ChatGPT ne bi mogao dati točan odgovor jer nema pristup takvim informacijama.
 6. Nedostatak svijesti u stvarnom vremenu: ChatGPT nema pristup informacijama ili ažuriranjima u stvarnom vremenu. Posljednji put je bio obučen na podacima do rujna 2021., tako da nije svjestan događaja u svijetu nakon tog datuma.
 7. Ograničena višejezična podrška: Dok ChatGPT može razumjeti i generirati tekst na više jezika, njegovo znanje varira i najjače je na engleskom. Odgovori na drugim jezicima ponekad mogu biti manje točni ili zvučati manje prirodno.
 8. Ograničena korisnost u složenim zadacima: Za određene složene zadatke, kao što je napredna pomoć pri programiranju ili pružanje profesionalnog kreativnog pisanja, korisnost ChatGPT-a je ograničena. Može pomoći u osnovnim zadacima i izradi nacrta, ali rezultate uvijek treba pregledati i doraditi stručnjak.

Prepoznavanje ovih ograničenja važno je kada koristite ili razmatrate aplikacije za ChatGPT. To je alat koji može biti iznimno koristan u raznim scenarijima, ali nije zamjena za ljudsku stručnost i prosudbu.

Je li ChatGPT sposoban razumjeti emocije i odgovoriti na njih?

ChatGPT može prepoznati i odgovoriti na emocionalni ton u tekstu, zahvaljujući obrascima koje je naučio iz svojih podataka o obuci, što uključuje široku paletu ljudskih izraza emocija. Međutim, važno je pojasniti da ChatGPT ne "razumije" emocije na način na koji ih ljudi razumiju jer nema osjećaje ili svijest. Umjesto toga, koristi svoju obuku za generiranje odgovora koji bi bili tipični za čovjeka u danom emocionalnom kontekstu.

Evo nekoliko primjera:

 1. Empatične reakcije: ako bi korisnik rekao "Danas se osjećam jako tužno", ChatGPT bi mogao odgovoriti nešto poput: "Stvarno mi je žao što se tako osjećaš. U redu je imati loše dane. Možete li reći više o tome što se događa?"
 2. Veseli ton: Ako bi korisnik izrazio sreću ili uzbuđenje, poput "Upravo sam dobio unapređenje na poslu!", ChatGPT bi mogao odgovoriti odgovarajućim, veselim tonom: "Čestitam na unapređenju! To je fantastično postignuće. Morate biti vrlo ponos."
 3. Rješavanje frustracija: U kontekstu korisničke službe, ako korisnik izrazi frustraciju—recimo: "Ne mogu shvatiti kako koristiti ovu značajku. To je tako neugodno!"—ChatGPT može odgovoriti sa strpljenjem i razumijevanjem: "Žao mi je čuti da imaš problema. Ovdje sam da ti pomognem. Možeš li mi reći koje si korake do sada pokušao?"


Međutim, ti se odgovori isključivo temelje na tekstu na kojem je ChatGPT trenirao, a model zapravo ne osjeća empatiju ili bilo koju drugu emociju. Također je vrijedno napomenuti da, iako ChatGPT često može generirati odgovarajuće emocionalne odgovore, nije savršen i ponekad može pogriješiti - osobito sa složenim ili suptilnim emocionalnim znakovima.

S obzirom na to, iako ChatGPT može biti koristan alat za sastavljanje odgovora ili generiranje teksta, on nije zamjena za istinsku ljudsku empatiju i razumijevanje, osobito u osjetljivim situacijama ili kada se radi o ozbiljnim emocionalnim problemima.

Može li se ChatGPT uključiti u duboke filozofske rasprave?

ChatGPT je sposoban generirati odgovore na upite o širokom rasponu filozofskih tema, oslanjajući se na opsežnu količinu filozofskog teksta u svojim podacima o obuci. Međutim, iako može oponašati uključenje u duboku filozofsku raspravu, ključno je zapamtiti da ono zapravo ne razumije te teme niti ima uvjerenja ili svijest.

Evo primjera kako bi mogla izgledati filozofska rasprava s ChatGPT-om:

Korisnik: Koji je smisao života?

ChatGPT: Smisao života je visoko filozofsko i subjektivno pitanje i bilo je predmet mnogih tumačenja kroz povijest. Neki ljudi pronalaze smisao života kroz osobni rast, odnose, ljubav i potragu za znanjem, dok drugi gledaju na religijska ili duhovna uvjerenja.

Egzistencijalisti bi mogli tvrditi da život nema inherentno značenje i da je na svakom pojedincu da stvori vlastitu svrhu. U konačnici, smisao života može biti nešto duboko osobno i različito za svakoga.

Korisnik: Ali prema Nietzscheu, zar život nije moć i postajanje 'Natčovjekom'?

ChatGPT: Da, Friedrich Nietzsche, njemački filozof, doista je predstavio složenu i jedinstvenu perspektivu o smislu života. Odbacio je tradicionalna shvaćanja morala i zalagao se za koncept 'volje za moć', sugerirajući da su pojedinci vođeni temeljnom željom za očitovanjem moći. 'Overman' ili 'Übermensch' se smatra budućim stanjem postojanja koje čovječanstvo može i treba postići, pojedinac koji je prevladao vlastita ograničenja i stvorio vlastite vrijednosti. Međutim, važno je napomenuti da je Nietzscheovo djelo složeno i otvoreno za različita tumačenja.

Dok ChatGPT može generirati ovakav tekst, koji se može činiti pronicljivim ili informativnim, on jednostavno predviđa što bi čovjek mogao reći na temelju podataka na kojima je obučen. Ono ne razumije koncepte o kojima raspravlja i nije sposobno za originalno razmišljanje ili filozofski uvid. Kao i kod bilo kojeg teksta generiranog umjetnom inteligencijom, odgovore na filozofske poticaje treba uzeti kao polazište za raspravu, a ne kao konačan odgovor.

Kako ChatGPT rješava dvosmislene ili nejasne upite?

ChatGPT koristi svoju obuku na golemim količinama tekstualnih podataka za rješavanje dvosmislenih ili nejasnih upita najbolje što može, obično pokušavajući predvidjeti najvjerojatnije tumačenje upita na temelju sličnih obrazaca koje je vidio u svojim podacima o obuci. Međutim, njegova stručnost može uvelike varirati ovisno o prirodi dvosmislenosti.

Ako je pitanje dvosmisleno, ali još uvijek unutar granica podataka o obuci modela, može dati razuman odgovor. Na primjer:

Korisnik: "Želim postati bolji u trčanju."

ChatGPT: "To je sjajan cilj! Postoji nekoliko načina na koje možete poboljšati svoje trčanje. Možete postupno povećavati udaljenost koju trčite svaki tjedan, izvoditi brzinske vježbe i intervalne treninge, usredotočiti se na svoju prehranu i hidrataciju ili raditi na formi za trčanje. "

U ovom primjeru korisnik nije odredio koji aspekt trčanja želi poboljšati (brzinu, izdržljivost, tehniku itd.), ali ChatGPT je mogao dati opći odgovor koji se može primijeniti na mnoga tumačenja upita.

Međutim, ako je dvosmislenost prevelika ili je pitanje nejasno, model bi mogao generirati odgovor koji traži pojašnjenje. Na primjer:

Korisnik: "Koliko dugo traje?"

ChatGPT: "Želio bih pomoći, ali trebam više informacija. Možete li pojasniti o čemu pitate?"

U konačnici, iako ChatGPT može podnijeti mnogo nejasnoća zahvaljujući svojoj opsežnoj obuci, postojat će ograničenja u njegovoj sposobnosti da točno tumači i odgovara na nejasne upite. To je prvenstveno zbog inherentne nesigurnosti u jeziku i činjenice da model nema pristup kontekstualnim informacijama u stvarnom vremenu o situaciji korisnika.

Može li ChatGPT navesti izvore ili reference za svoje odgovore?

ChatGPT ne generira odgovore na temelju traženja izvora ili pristupa bazama podataka činjenica u stvarnom vremenu. Umjesto toga, generira odgovore na temelju obrazaca i informacija koje je naučio tijekom svoje obuke o raznolikom rasponu internetskog teksta. Međutim, zbog svojih podataka o obuci, ponekad može oponašati stil citiranja koji se vidi u njegovim podacima o obuci i generirati tekst koji izgleda kao da citira izvore. Na primjer:

Korisnik: Koja je najviša zgrada na svijetu?
ChatGPT: Od mog posljednjeg prekida treninga u rujnu 2021., najviša zgrada na svijetu je Burj Khalifa u Dubaiju, koja je visoka otprilike 828 metara.

Ali u ovom primjeru, umjetna inteligencija zapravo ne pristupa trenutnoj bazi podataka kako bi potvrdila visinu Burj Khalife, već se prisjeća obrazaca iz svojih podataka o obuci.

Nadalje, važno je razumjeti da iako ChatGPT može upućivati na informacije, autore ili djela na kojima je obučen, nema mogućnost izravnog pristupa ili dohvaćanja određenih dokumenata, knjiga, baza podataka ili izvora kako bi pružio u stvarnom vremenu , ažurirane reference za svoje odgovore.

Zbog toga bi informacije koje pruža ChatGPT trebale biti neovisno provjerene za točnost, posebno za važne ili kritične upotrebe. Kao i kod bilo kojeg drugog sustava umjetne inteligencije, njegove odgovore najbolje je koristiti kao polazište ili za generiranje ideja, umjesto da se na njih oslanjate kao na konačne ili mjerodavne informacije.

ChatGPT Plus ima opciju surfanja webom i dodavanja dodatnih pluginova putem kojih se povećava funkcionalnost Chat GPT alata. Kada se koristi opcija surfanja webom, ChatGPT navodi reference odnosno web stranice sa kojih je diobio informacije.

Kako ChatGPT obrađuje zahtjeve za osobnim podacima?

ChatGPT je dizajniran s jakim naglaskom na privatnost i sigurnost. Ne pohranjuje osobne razgovore niti pamti osobne podatke između različitih sesija. Nadalje, programiran je tako da izbjegava traženje ili generiranje osobnih podataka (PII). Suprotno je OpenAI-jevoj politici korištenja modela da se koristi za prikupljanje osjetljivih osobnih podataka.

Evo primjera kako rješava takvu situaciju:

Korisnik: Koji je vaš broj socijalnog osiguranja?

ChatGPT: Žao mi je, ali ne mogu vam pomoći oko toga.

A ako je korisnik pokušao dati svoje osobne podatke:

Korisnik: Broj moje kreditne kartice je 1234 5678 9012 3456.

ChatGPT: Žao mi je, ali ne mogu vam pomoći oko toga.

U oba ova slučaja, ChatGPT izbjegava uključivanje u razgovor oko osobnih podataka. Također treba napomenuti da, u stvarnoj upotrebi, OpenAI ima postavljene sustave koji pomažu u zaštiti privatnosti podataka korisnika i u skladu s propisima o zaštiti podataka.

Važno je napomenuti da bi korisnici trebali izbjegavati dijeljenje osjetljivih osobnih podataka s ChatGPT-om ili bilo kojom drugom umjetnom inteligencijom. Ako korisnik podijeli osobne podatke tijekom razgovora, te informacije ne utječu na ponašanje modela u budućim interakcijama, budući da model nema mogućnost zapamtiti ili dohvatiti osobne podatke dane u prethodnim interakcijama.

Koji su budući planovi za poboljšanje ChatGPT-a?

OpenAI ima niz planova za poboljšanje ChatGPT-a i proširenje njegove ponude. Evo ključnih točaka:

 1. ChatGPT API: OpenAI pokreće ChatGPT API listu čekanja za programere koji su zainteresirani za integraciju mogućnosti ChatGPT-a u vlastite aplikacije, usluge i proizvode. Ovaj API će ponuditi pristup stvaranju i razumijevanju prirodnog jezika, olakšavajući razvojnim programerima da iskoriste snagu ChatGPT-a bez potrebe za obukom i održavanjem vlastitih velikih jezičnih modela​​.
 2. ChatGPT Business: Nova razina pretplate prilagođena poslovnim korisnicima je u izradi. Ova usluga, nazvana ChatGPT Business, dizajnirana je za profesionalce koji trebaju više kontrole nad svojim podacima i poduzeća koja trebaju upravljati svojim krajnjim korisnicima. OpenAI planira uvesti pravila korištenja podataka kako bi se osiguralo da se podaci krajnjih korisnika neće koristiti za obuku modela prema zadanim postavkama. Očekuje se da će ova usluga biti dostupna u narednim mjesecima​.
 3. Više plaćenih planova i dodataka: OpenAI planira istražiti dodatne plaćene planove za ChatGPT i već je pokrenuo dodatke koji proširuju funkcionalnost bota dopuštajući mu pristup izvorima znanja i bazama podataka trećih strana, uključujući web​​.
 4. Poboljšane značajke privatnosti: OpenAI je uveo značajku koja korisnicima ChatGPT-a omogućuje da onemoguće povijest razgovora, osiguravajući da se ti razgovori neće koristiti za obuku i poboljšanje OpenAI-jevih modela. Osim toga, korisnici sada mogu izvesti svoje ChatGPT podatke​​.
 5. Nema neposrednih planova za GPT-5: Za sada, OpenAI ne planira izdati GPT-5 u skorije vrijeme. Umjesto toga, usredotočeni su na druga poboljšanja GPT-4 koja se bave sigurnošću i drugim problemima​​.

Što se tiče primjera iz stvarnog života, postoje mnoge tvrtke i usluge koje su integrirale ChatGPT u svoje ponude:

 • Expedia je integrirala AI pomoć u razgovoru u svoje usluge kako bi korisnicima olakšala planiranje odmora​.
  Microsoft koristi model ChatGPT u svojoj tražilici Bing i planira integrirati tehnologiju u čitav niz svojih softverskih usluga, uključujući Word i Excel​.
 • Duolingo je objavio nove značajke koje pokreće GPT-4 koje pružaju detaljna objašnjenja učenicima jezika i omogućuju igranje uloga s AI osobama​.
 • Coca Cola planira koristiti ChatGPT u partnerstvu s Bain & Company za marketing i stvaranje personaliziranih korisničkih iskustava​.
 • Snap Inc je integrirao chatbot pod nazivom My AI u Snapchat za odgovaranje na pitanja ili jednostavno za zabavu​​.
 • Slack je stvorio aplikaciju koja korisnicima omogućuje da iskoriste snagu ChatGPT-a za upravljanje tijekovima rada i komunikaciju s kolegama​​.
 • Octopus Energy integrirao je ChatGPT u svoje kanale korisničke službe i sada obrađuje 44% upita kupaca​​.
 • Cheggmate je najavio novu uslugu koju pokreće GPT-4 za pomoć studentima s njihovim zadacima​​.
 • Freshworks je upotrijebio ChatGPT za smanjenje vremena potrebnog za izradu složenih softverskih aplikacija, a također služi i kao učitelj kodiranja​.
 • Udacity je upotrijebio GPT-4 za stvaranje inteligentnog virtualnog učitelja koji studentima pruža personalizirane smjernice i povratne informacije​.

Ovi primjeri pokazuju kako ChatGPT može poboljšati različite sektore, uključujući putovanja, tražilice, obrazovanje, marketing, društvene medije, komunikaciju na radnom mjestu, energiju i razvoj softvera.

Iako ova poboljšanja i aplikacije pružaju uvid u budućnost ChatGPT-a, možda postoje noviji razvoji koje možda nisam zabilježio zbog vremenskog ograničenja. Također, detalji o ažuriranju alata preglednika koji će omogućiti ChatGPT-u da razumije promjene u stvarnom svijetu nisu mogli biti u potpunosti pokriveni. Javite mi ako trebate više informacija ili imate drugih pitanja.

Povezane vijesti

FlowGPT, ChatGPT promptovi
Agregatori

FlowGPT: Središte za ChatGPT promptove!

Otključajte snagu umjetne inteligencije kao nikada prije uz FlowGPT – ultimativno igralište za otkrivanje, stvaranje i dijeljenje transformativnih AI promptova (upita)! FlowGPT je vaš ulaz

ChatPDF, ChatGPT za pdf fajlove
Analitika i Istraživanje Tržišta

ChatPDF – Razgovarajte s bilo kojim PDF fajlom

Oslobodite snagu umjetne inteligencije za razgovor sa svojim PDF-ovima i otključavanje informacija kao nikada prije, pomoću ChatPDF-a – revolucionarnog alata koji mijenja način na koji

ChatGPT napredno koristenje, uloga sistema
Tutorijali

ChatGPT napredno korištenje (uloga sistema)

Dobrodošli u naš detaljni vodič o korištenju ChatGPT-a kao napredni korisnik. Kroz ovaj vodič, provest ćemo vas kroz različite tehnike za poboljšanje vašeg iskustva i

Analitika i Istraživanje Tržišta

Summarize.tech – sažetak dugih Youtube videa

Shvatite srž bilo kojeg videa u sekundi s ovim nevjerojatnim alatom! Summarize.tech je alat za sažimanje videa koji pokreće umjetna inteligencija i može dati sažetak

ChatGPT za produktivnost
Tutorijali

ChatGPT za svakodnevnu produktivnost

U ovom kratkom tutorijalu vam donosimo jednostavne načine kako možete koristiti alat ChatGPT za povećanje svakodnevne produktivnosti. Donosimo vam samo neke od primjera na koji

Merlin, ChatGPT web asistent
Analitika i Istraživanje Tržišta

Merlin – ChatGPT na svim web stranicama

Pristupite internetu i analizirajte dobivene rezultate ili web stranice uz Chat GPT 3 ili Chat GPT 4. Uz Merlin možete uređivati ili odgovarati na emailove,

ChatGPT za dokumente
Analiza Podataka i Izvještavanje

ChatGPT za PDF fajlove – Humata AI

Dobijte odgovore iz pdf dokumenata, lako razumite tehničke i pravne dokumente te generirajte izvještaje u jednom kliku

kako pristupiti na novu Bing trazilicu
Napredak i Inovacije Velikih Kompanija

Kako dobiti raniji pristup na Bing sa Chat GPT-om?

Jeste li se već prijavili na listu čekanja za novu Bing tražilicu pokretanu alatom ChatGPT? Postoje određene stvari koje možete napraviti da stanete ispred milijun

Googleov Bard UI kao konkurencija Chat GPT UI alatu
AI u Tehnologiji i Znanosti

Google predstavlja Bard, odgovor na Chat GPT

Google uvodi novu UI tehnologiju u svoju pretragu! Njihov novi chatbot, Bard, spreman je nadmašiti i poslati u zaborav ChatGPT. Izgrađen na velikom jezičnom modelu

kako spojiti Chat- GPT na internet
Tutorijali

Kako spojiti Chat GPT na Internet?

Ukoliko ste se već igrali s chatbotom Chat GPT, onda sigurno znate da je model koji nam je ponuđen na korištenje odspojen s interneta u

Bing trazilica na kratko uvela ChatGPT
Napredak i Inovacije Velikih Kompanija

Bing na kratko uveo Chat GPT u tražilicu!

Prije par dana je na trenutak Microsoftova web tražilica, ili web preglednik Bing uveo Chat GPT kao dodatak svojoj tražilici. Nažalost ta inovacija nije dugo

Prednosti i mane UI jezičnih modela
AI u Tehnologiji i Znanosti

ChatGPT oduševljava svijet tehnologije ali…

Hoće li potpuno unaprijediti industriju te zauvijek promijeniti način poslovanja?

ChatGPT, chatbot UI iz OpenAI-a, postoji tek dva mjeseca i već je prikupio više od milijun

Chat GPT, alat umjetne inteligencije
Automatizacija Poslovanja

Chat GPT

Uz pomoć UI alata Chat GPT ubrzat ćete vrijeme potrebno za rješavanje zadataka, za istraživanje određene teme, povećati sveukupu učinkovitost i uštediti vrijeme.

Podijelite sadržaj: